4 Ekim 2024 Cuma

İzmir'de ağır hasta tutsak Turgut Koyuncu için açıklama

İHD İzmir Şubesi, 25 yıldır hapishanede olan ağır hasta tutsak Turgut Koyuncu'nun sağlık durumunun her geçen gün ağırlaştığına dikkat çekti, tahliye edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdiği eylemlerini bu hafta ağır hasta tutsak Turgut Koyuncu için düzenledi. 

Pandemi nedeniyle online yapılan açıklamada konuşan İHD İzmir Şube Sekreteri Ahmet Çiçek, ağır hasta tutsak Turgut Koyuncu'ya ilişkin bilgi verdi. Çiçek, 1995 yılında tutuklanan Koyuncu'nun 25 yıldır tutsak olduğunu aktardı. 

'HASTALIĞININ DİĞER ORGANLARA YIPRATICI ETKİSİ OLMAKTADIR'
Çiçek, "Değişik hapishanelerde kalmış, şu an Ödemiş T Tipi KCİK'nda kalmaktadır. Koyuncu'nun uzun süredir tedavisini gördüğü, ileri boyutta sedef hastalığı bulunmaktadır. Bu hastalığın diğer organlar üzerinde yıpratıcı etkisi olmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde Stelara isimli hazır iğne tedavisi, beyaz kaslara yapılmaktadır. Bu ilacın pahalı olması nedeni ile bulunmakta sorunlar yaşanmıştır. Stelara'nın ağır bir tedavi olması, bağışıklık sistemini baskılaması nedeni ile bağışıklığı güçlendirici takviye ilaçların alınması gerekmektedir. Şimdiye kadar sadece 1 takviye verilmiştir. Yıllardır boğazındaki bir rahatsızlıktan dolayı, sık sık kanamalar oluşmakta ve bundan dolayı acile kaldırılmaktadır. Bunun yanında eklem, kas hastalıkları vardır. Ayrıca kalp kapakçığında da sorunlar yaşamaktadır" dedi. 

Derneğe başvuru yapan ailesinin, Koyuncu'nun kalbinde son zamanlarda ani ağrılar ve çarpıntılar olduğunu söylediğini aktaran Çiçek, verilen iğnenin, diğer hastalıklar için ilaçlarla etkileşim gösterdiği ve sorun yarattığı için bazı ilaçlarını kesmek zorunda kaldığını kaydetti.

'HAPİSHANE KOŞULLARI HASTALIĞINI DERİNLEŞTİRİYOR'
Çiçek, şöyle devam etti: "Uzun tutukluluk, süreç içinde hastalık oluşturmakta ve hastalıkları kronikleştirmektedir. Turgut Koyuncu'nun yaşadığı da budur. Kullandığı iğnenin yarattığı harabiyeti en aza indirmek ve vücudun bağışıklığını, özellikle bu pandemi sürecinde, güçlendirici takviyeleri çeşitlendirmek gerekmektedir. Ayrıca hastalıkları ve bağışıklık sisteminin zayıflığı göz önüne alındığında hapishane onun hastalığını derinleştirmektedir. Bu nedenle tahliye edilmelidir."