20 Eylül 2024 Cuma

İzmir ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi

İzmir ve Ankara'da düzenlenen eylemlerle hasta tutsaklar İbrahim Tekin ve Fırat Nebioğlu'nun durumu kamuoyuyla paylaşılarak, tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve tutsak yakınları, İzmir ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi, 292. hafta eylemi için Konak eski Sümerbank önünde yan yana geldi. "Hasta mahpuslar ölüyor. Susma, suça ortak olma" pankartı açılan eylemde basın metnini Ahmet Çiçek okudu.

İzmir Şakran Hapishanesi'nde tutulan 66 yaşındaki ağır hasta tutsak İbrahim Tekin'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Çiçek, Tekin'in 1995'te müebbet hapis cezası aldığını hatırlattı.

Tekin'in sorgu aşamasında gördüğü işkence nedeniyle kalıcı hastalıkları oluştuğunu kaydeden Çiçek, "İşkencede testislerinde sorunlar yaşamış ve hâlâ bu sorunları devam etmektedir. Hapishanedeyken işkencelerden kaynaklı göbek fıtığı ameliyatı olmuştur. Uyku apnesinden kaynaklı, uyumadan önce ve uyku boyunca oksijen makinesine bağlı yaşamak zorundadır, bu durum onun için sıkıntıya dönüşmüştür" dedi.

'DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'
Tekin'in guatr hastalığından dolayı ameliyat olması gerektiğini ve kullandığı ilaçlardan kaynaklı böbrek yetmezliği yaşadığını ifade eden Çiçek, Tekin'in prostat için ilaç tedavisi gördüğünü belirtti. Tekin'in karaciğer yetmezliği, kalpte sıkışma ve zorlanma yaşadığını aktaran Çiçek, şöyle devam etti: "Yaşının ilerlemesinden ve hapishane ortamının sağlıksızlığından kaynaklı fiziki sorunlar da yaşamaktadır. Son zamanlarda diş sorunları yaşamakta ancak tedaviye gönderilmemektedir. Bu durum yeme ve içmesinde sorunlara neden olmaktadır. Denetimli serbestlikle tahliye olacağı günler yaklaşmakta olan İbrahim Tekin'in tedavileri bir an önce yapılmalı, yaşı ve hastalıkları dikkate alınarak bir an önce serbest bırakılmalıdır."

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 512. hafta eyleminde İHD Ankara Şubesi önünde yan yana geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın metnini İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı okudu.

Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Fırat Nebioğlu'nun durumunu kamuoyuyla paylaşan Yazmacı, 2017'de tutuklanan Nebioğlu'nun genetik böbrek yetmezliği olduğunu ve kulaklarının duymadığını belirtti.

Nebioğlu'nun 7 Mart 2022'de hastaneye sevk edildiğini ve nefroloji uzmanı tarafından "Hapishanede kalması hayatı açısından ciddi risk barındırır" raporu verildiğini aktaran Yazmacı, bunun üzerine infaz durdurma başvurusunda bulunulduğunu ama bu talebin reddedildiğini kaydetti.

Hapishanenin hijyenik olmaması nedeniyle Nebioğlu'nun hastalığının ilerlediğini söyleyen Yazmacı, "Böbrek nakli olması gerekmektedir. Ama doktorlar, 'Cezaevinde kalmasının kendisi için halen riskli olduğunu ve bu şekilde ameliyat yapmak için uygun koşulların oluşmayacağını, dolayısıyla ameliyat yapılamayacağını' söylemektedir" dedi.

'HAFTANIN 3 GÜNÜ DİYALİZE BAĞLI'
15 Mart 2022 İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) sevk edilen Nebioğlu'na muayene edilmeden "Hapishanede kalabilir" raporu verildiğini belirten Yazmacı, Nebioğlu'nun 30 Mart 2022'de Batman Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edildiğini ve doktor tarafından her iki böbreğinin de iflas ettiğinin söylendiğini aktardı.

Haftanın 3 günü diyalize bağlı olan Nebioğlu'nun hijyenik olmayan bir ortamda tutulduğunu ve bu koşullarda nakil yapılmasının mümkün olmadığını belirten Yazmacı, "Bu nedenle hayati tehlikesi söz konusu olduğundan, böbrek nakli için daha steril bir ortamda tedavi olması gerektiğinden bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz" dedi.