20 Eylül 2024 Cuma

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu: Nefret suçları cezasız kalmamalı

Mültecilere yönelik ırkçı saldırılara tepki gösteren İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, yeni bir linç dalgasının yaşanmaması için nefret suçlarının cezasız bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, son dönemde giderek artan mültecilere yönelik saldırılara ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

30 Haziran'da Kayseri'de bir çocuğun cinsel istismara uğraması sonrası Suriyelilere dönük ırkçı saldırıların hafta boyunca pek çok kente yayıldığını söyledi. Antalya Serik'te ırkçı saldırıyla katledilen Suriyeli Ahmed Hamdan Al Naif'i hatırlatan Öneri, linç saldırıları ve toplu şiddet sonucu mültecilerin evlerine kapanmak zorunda kaldığını söyledi.

Polislerin saldırıları durdurmak ve yeni saldırılara karşı önlem almak için hiçbir adım atmadığını ifade eden Öneri, "Saldırıların yaşandığı ilk gece, mahalleye gelen Kayseri Emniyet Müdürü'nün saldırgan topluluğu 'mağdur da Türk değil Suriyeli' diyerek, mağdurun kimliğini ön plana çıkartarak yatıştırmaya çalışması sorunun başka bir yüzüdür ve kabul edilemez" dedi.

'PRAGMATİST GÖÇ SİYASETİ SALDIRILARIN ANA SEBEBİ'
Mültecilere yönelik saldırıların sorumlusunun iktidar ve ortakları ile ırkçılığı her fırsatta siyasi çıkarları için yükselten bazı muhalefet temsilcileri olduğunu anımsatan Öneri, "13 yıldır daha da belirginleşen pragmatist göç siyaseti, esas olarak sosyal destek ve hukuki korumadan mahrum bırakılan ve ağır emek sömürüsü çarkına sürülen mültecileri ırkçı çıkar gruplarının önüne savunmasız bir şekilde bırakmaktadır. 2014, 2016 ve 2019'da mültecilere yönelik gerçekleşen linç dalgalarını düşününce, dördüncü büyük linç dalgasından endişe duymaktayız ve önlem alınması için yetkilileri uyarıyoruz" dedi.

'CEZASIZLIK POLİTİKASI SON BULMALI'
Saldırıları yapanların cezalandırılmasını isteyen Öneri, "Saldırılar sırasında ev, işyeri ve araçlarda meydana gelen maddi zararlar tazmin edilmeli. Nefret suçları cezasız kalmamalı, yeni saldırılara yol verecek cezasızlık politikası son bulmalı ve göç politikalarında insani ve kalıcı çözümler geliştirmelidir. Irkçılığa karşı mültecilerin yanındayız, birlikte mücadele ediyoruz" dedi.