6 Ekim 2024 Pazar

İzmir Barosu: Mültecilere işkence uygulayanlar açığa alınsın

İzmir Barosu, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde 5 mülteciye işkenceye yapılmasına ilişkin açıklama yaptı, bir mültecinin kafasında cop kırıldığı, vücutlarında darp izi bulunduğu, rapor almak için götürüldükleri hastanede saatlerce kelepçeli olarak bekletildiklerini aktardı.

İzmir Harmandalı'nda bulunan Geri Gönderme Merkezi'nde mültecilere işkence yapılmasına ilişkin İzmir Barosu incelemelerde bulundu. Baronun Göç ve İltica Komisyonu üyeleri işkence gören mültecilerle görüşerek yaşananlara ilişkin açıklama yaptı.

12 Mayıs günlerinde yaşanan işkencenin ardından 13-14 Mayıs günlerinde Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ne giden avukatlar, mültecilerin okumak için bir adet Kuran istedikleri ve havalandırmaya çıkma talebinde bulunduklarını aktardı. Talepleri karşılanmaya mültecilere hareketler edilerek, şiddet uygulandığını belirten İzmir Barosu avukatları, bir mültecinin kafasında cop kırıldığını, sırt ve vücudunun çeşitli yerlerinde işkence izleri bulunduğunu, kalp hastası olan mültecinin tedavisinin yapılmadığını bildirdi. İşkenceye maruz kalan mültecilerin götürüldükleri sağlık kuruluşunda 'merdivenden düştüm' şeklinde beyanda bulunmaya zorlandıklarını kaydeden avukatlar, işkenceye ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulundu.

MÜLTECİLERE KELEPÇELİ İŞKENCE
Başlatılan soruşturmanın ardından savcılık talimatıyla hastaneye götürülen mültecilere işkencenin burada da devam ettiğini belirten avukatlar, mültecilerin saatlerce kelepçeli olarak bekletildiğine dikkat çekti.

Açıklamada, "Söz konusu kelepçe vakası, genel resmin kapalı tutulma mekanı dışına sızan küçük bir yansımasıdır. Geri Gönderme Merkezi'nde kalan kişiler suçlu olmadıkları gibi, tutuklu ya da hükümlü kişiler de değildirler. Bu kişilerin hele ki işkence gibi çok ciddi bir iddianın muhataplarıyken psikolojik durumları ve temel hakları göz ardı edilerek kelepçelenmeleri, idarenin yabancılara yaklaşım tarzının tüm kamuoyunun gözü önünde ete kemiğe bürünmüş hali olup asla kabul edilebilir bir uygulama değildir" denildi.

'AVRUPA KONSEYİ TEMSİLCİSİ İNCELEME SONUÇLARINI AÇIKLASIN'
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Göç ve Mültecilerden Sorumlu Özel Temsilcisi Drahoslav Stafenek ve beraberindeki heyetin, 18 Mart 2021 tarihinde İzmir'e gelerek Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ni ziyaret ettiği hatırlatılan açıklamada, "Avrupa Konseyi Özel Temsilcisi, yaptığı incelemenin sonuçlarını derhal kamuoyu ile paylaşmalı, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde tespit ettiği koşullara dair idareye yönelttiği talepleri detaylı şekilde açıklamalıdır. Aksi durumda, kurumda yaşanan her türlü hak ihlalinden kendisinin ve temsil ettiği Avrupa Konseyi'nin de sorumluluğu doğacaktır" çağrısında bulunuldu.

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nin İzmir Barosu'nun, tüm geri gönderme merkezlerinin bulundukları il barolarının denetimine açılmaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, mültecilere işkence uygulayanların açığa alınarak, tüm delillerin toplanması ve sorumlular hakkında etkin soruşturma yürütülmesi gerektiğine dikkat çekildi.