21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir Barosu genel kurulunun ilk günü tartışmalarla geçti

İzmir Barosu Genel Kurulu'nda hükümetin yargıya müdahalesini eleştirenlere AKP'li Yenilikçi Avukatlar Grubu tahammül edemedi.
İzmir Barosu Genel Kurulu'nun ilk günü gruplar arasında yapılan tartışmalarla geçti. Milliyetçi Avukatlar Grubu, genel kurulu provoke etmeye çalışırken AKP'li Yenilikçi Avukatlar Grubu ise yargının eleştirilmesine tahammül edemedi.
 
Evrensel'in haberine göre; İzmir Barosunun önümüzdeki iki yıllık yönetimi ve çalışma ilkelerini belirleyecek olağan genel kurulu başladı. 2 gün sürecek genel Kültürpark Fuar 4 Nolu Hol'de gerçekleşecekken genel kurulun ilk günü yüzde 10'luk yasal çoğunluğun sağlanamasından kaynaklı yaklaşık 4 saat gecikmeli başladı. Genel kurula ilginin düşük olduğu gözlemlendi.
 
Hol girişinde kurulan stantlarda ise yönetime talip listelerin seçim çalışmaları devam etti. Çağdaş Hukukçular Derneği Tahir Elçi resminin ve tutuklu 3. havalimanı işçilerinin yazmış olduğu mektubun fotoğrafının olduğu bir pankart açtı.
 
Yönetim için 5 liste yarışacak. Yönetimde bulunan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu yaşadığı anlaşmazlıktan dolayı iki liste ile seçime girdi. Her iki grup da Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun ismini kullanırken mevcut başkan vekili Mustafa Çetin ile bir süre baro genel sekreterliği görevini yürüten Atalay Aksay başkanlığında hazırlanan listeler ile seçimlere katıldı. Baro başkanı Aydın Özcan milletvekili seçimlerinde aday olabilmek için istifa etmişti.
 
Özkan Yücel başkanlığındaki Çağdaş Avukatlar Grubu ile Ömer Fatih Şimdi başkanlğındaki Milliyetçi Avukatlar Grubu da hazırladıkları liste ile yönetime talip oldu. Ayrıca iki dönemdir seçime girmeyerek ulusalcı ya da milliyetçi avukatların listelerine destek veren AKP'li avukatlar da Muhammed Özekes başkanlığında hazırlanan liste ile seçime katıldı.
 
Ortak liste ile belirlenen divanın ardından genel kurulun açılış konuşmasını yapan Mustafa Çetin aday olduğunu hatırlattı ve diğer adaylarla arasındaki fırsat eşitliğini ihlal etmemek için konuşmasını kısa tuttu. Ardından Baro Genel Sekreteri İlke Erol, baronun iki yıllık çalışmaları hakkında bilgi verdi.
 
MİLLİYETÇİ AVUKATLAR PROVAKE ETMEYE ÇALIŞTI
 
İzmir Milliyetçi Avukatlar Grubu  adına konuşan Bülent Karagöz ise genel kurulu provake etmeye çalıştı. Divanın ısrarlarına rağmen konuşmasını sonlandırmayan Karagöz, Çağdaş Avukatlar Grubu adayı avukatları katıldıkları davaları işaret ederek 'PKK' ve 'Amerikancılık' ile suçladı. Konuşma üzerine kürsüye doğru yürüyen avukatlar Karagöz'ün konuşmasını protesto etti. Önceki genel kurulda da benzer bir gerginlik yaşanmıştı.
 
AKP'Lİ AVUKAT ELEŞTİRİLERE DAYANAMADI
 
Milliyetçi Avukatlar Grubu'ndan Nazım Aslanbey ise kürsüden Yargıtay kararı ile geri getirilen andı okudu. Bir avukatın 'Türkiye'de hukuk düzeni yok çete düzeni var. Adalet büroları AKP büroları haline geldi. Hakimler ve savcılar ses çıkaramıyorlar' şeklindeki iktidar eleştirileri ise Yenilikçi Avukatlar Grubu'ndan bir avukat tarafından kesilmek istendi.
 
İŞÇİ AVUKATLARI MERKEZİNİN KURULMAMASINA ELEŞTİRİ
 
Genç Avukatlardan Seçkin Erseçkin ise baro yönetiminin genç avukatların sorunları ile ilgilenmediğini dile getirdi. Avukat Ayşegül Karpuz da işçi avukatların yaşadıkları sorunlara değinerek iki genel kuruldur İşçi Avukatlar Merkezi'ni açmayan baro yönetimini eleştirdi. Türkiye Barolar Birliği'nin görevden aldığı Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Avukat Berna Babaoğlu da yaşam hakkının korunması için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
 
'HAK İHLALLERİ BARONUN GÜNDEMİNE GİRMEDİ'
 
Özgürlükçü Hukukçular Grubu adına konuşan Av. Canan Uçar, iki yıllık OHAL sürecinde yaşanılan derneklerin kapatılmasına ve avukatların tutuklanmasına değinerek hak ihlallerinin baro gündeminde yer almadığına dikkat çekti. Yenilikçi Avukatlar Grubu adına konuşan bir avukat ise hükümetin emperyalizmle mücadele ettiğini iddia etti ve genel kurulda cumhurbaşkanının ve hükümetin eleştirilmemesini istedi, avukatlık sınavı getirilmesini istedi.