23 Eylül 2024 Pazartesi

İtalya'da liseliler iş cinayetlerine karşı sokaklara döküldü

İtalya'da öğrenciler, zorunlu staj yaparken iş cinayetinde katledilen meslek liseli Lorenzo Perrelli ve Giuseppe Lenoci için 40'tan fazla şehirde sokaklara döküldü. Öğrenciler, zorunlu staj esnasında gerekli önlemlerin alınmadığını haykırarak, Eğitim Bakanını istifaya çağırdı.

İtalya'da lise öğrencileri, staj yaptıkları sırada iş cinayetinde katledilen meslek lisesi öğrencileri Lorenzo Perrelli ve Giuseppe Lenoci için sokaklara döküldü. Başkent Roma'nın da aralarında bulunduğu 40'tan fazla şehirde yürüyüş düzenleyen on binlerce öğrenci, meslek lisesi öğrencileri için stajlarda gerekli önlemlerin alınmadığını ifade ederek Çalışma Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı başta olmak hükümeti protesto etti. Eğitim Bakanı Patrizio Bianchi'yi istifaya çağıran öğrenciler, meslek liselerinde okulun son üç yılında uygulanan zorunlu stajın kaldırılmasını istiyor.

18 yaşındaki Lorenzo Perrelli geçen ay stajının son gününde 150 kg ağırlığındaki demir borunun altında kalarak hayatını kaybetmişti. Perrelli'nin iş cinayetinde katledilmesi sonucu lise öğrencileri ülke çapında büyük eylemler ve okul işgalleri düzenlemişti. Geçen hafta ise 16 yaşındaki Giuseppe Lenoci, Marche kentinde staj esnasında bir traktörle yol üzerindeyken iş cinayetinde katledildi.

Roma'daki yürüyüş, kent merkezindeki Vittorio Emanuele Meydanı'ndan Venedik Meydanı'na kadar sürdü. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı yürüyüşte öğrenciler, stajda hayatını kaybeden 18 yaşındaki Lorenzo Parelli ve 16 yaşındaki Giuseppe Lenoci'yi andı. Yetkililerin kendilerini dinlemediğini dile getiren öğrenciler, ülke boyunca pek çok okulda ciddi yapısal sorunlar olduğuna dikkat çekti. Somut bir yanıt alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurgulayan öğrenciler, hükümetin kendilerine daha fazla kaynak ayırması gerektiğinin altını çizdi.

Torino kentindeki eylemde öğrenciler İtalyan Sanayiciler Konfederasyonu binasına girmeye çalıştı. Konfederasyon binasının kapısını kıran öğrencilere polis copla saldırdı. Hükümet yetkilileri ise, öğrencilerin "radikal gruplar tarafından provoke edildiğini" iddia etti.

Milano'da da Buenos Aires caddesini trafiğe kapatmaya çalışan öğrencilere polis saldırdı.