23 Eylül 2024 Pazartesi

İsviçre'de Hrant Dink paneli

İsviçre'de Hrant Dink için panel düzenledi. Panelde Ermeni soykırımının tarihsel gerçekliği ile yüzleşmenin önemine dikkat çekildi. 

İsviçre Göçmen İşçileri Federasyonu'na bağlı Zürich Eğitim ve Kültür Merkezi Hrant Dink'in ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma programı düzenlendi. Hrant Dink katliamı ve Ermeni soykırımının tarihsel gerçekliği ile yüzleşmek konulu panel EKM lokalinde gerçekleşti.

Etkinlik başta Hrant Dink ve 28 Ocak 1921 de katledilen Mustafa Suphi ve yoldaşları şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Ermeni akademisyen Dr. Toros Korkmaz'ın sunumu ile devam eden etkinlikte Korkmaz Hrant Dink katliamının bir milat olduğunu belirtti. Korkmaz, "katliam sonrası tepkiler ve cenaze töreni ile Ermeni sorunu tartışılmaya açılmıştır" dedi.

Anadolu kökenli ve Malatya doğumlu olan Dink'in yoksul Ermeni kökenli bir aileden geldiğini belirten Korkmaz Dink'e ismini dedesinin verdiğini Hrant'ın Ermenice karşılığının "Canlı ateş" anlamına geldiğini söyledi. Dink'in mücadele hayatı hakkında bilgi veren Korkmaz, "Kuruluşunda ılımlı başlangıç süreci olan Agos muhalefetini arttırarak sürdüren bir yayın çizgisine sahipti" dedi.

Hrant Dink'e karşı tetiği çeken Ogün Samast olsa da katliamın Türk-İslam sentezi sonucu düşmanlık getiren bir anlayışla işlendiğini kaydetti. Hrant Dink'in Ermeni sorunu ve ayrımcılığı konusunu konuşan ve konuşturan bir misyonu olduğunu ve muhafazakar Türkiye toplumunda dikkat çeken bir isim olduğunu belirten Korkmaz, Dink e ait "En ırkçı adam şapkacı Aram" adlı yazıyı paylaştı.

Panel katılımcıların katlıları ve soru cevap şeklinde devam eden ikinci bölümün ardından sonra erdi