İsviçre, özsavunmasını uygulayan Yasemin Çakal'a politik oturum hakkı verdi
Uzun yıllar boyunca evli olduğu erkeğin ağır şiddetine maruz kalan ve 2014 yılında özsavunmasını uygulayan Yasemin Çakal, 3 yıl hapishanede kaldıktan sonra İsviçre'ye irtica etti. Talebi değerlendiren İsviçre bir ilke imza atarak, Yasemin'e 'politik oturum hakkı' tanıdı.
Özsavunmasını uyguladığı için 3 yıl hapishanede kalan Yasemin Çakal, tahliye olduktan sonra gittiği İsviçre'de politik oturum hakkı aldı.
Yıllarca evli olduğu erkeğin ağır şiddetine maruz kalan Yasemin Çakal, 2014 yılında özsavunmasını uygulayarak Özkan Kaymaklı'yı öldürdü. 3 yıl Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan beraat etti. Ancak İstinaf Mahkemesi 15 yıl hapis cezası verilmesini isteyerek kararı bozdu ve dosya hala Yargıtay'da bekliyor.
'KADINA YÖNELİK ŞİDDET POLİTİKTİR'
Tahliye olduktan bir süre sonra İsviçre'ye giden Yasemin Çakal, iltica talebinde bulundu. İltica Dairesi görevlisi başvurucunun üzerindeki tehlike kalkana kadar İsviçre'de kalmasına olanak tanıyan "F" oturumu verilebileceği olasılığını gündeme getirdi.
Ancak Yasemin Çakal, kadına yönelik şiddetin politik olduğunu, özsavunmanın cezalandırılmasının kabul edilemez olduğu yönünde savunma yaptı. Çakal bu durumu "Kadına yönelik şiddet politiktir. Kadının kendisini savunması cezalandırılıyor, dedim. Doğrusu mahkemede kendi kendime konuşuyorum gibi bir duygu içindeydim. Mahkemenin dikkate alacağına dair umudum yoktu" diye anlattı.
İsviçre'nin politik oturum hakkı tanımasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Yasemin Çakal, mücadelesinde yanında olan avukatlar ve tüm kadınlara teşekkür etti.
Buradaki mahkemelerde kendi hayatına sahip çıktığı için, adeta öldürülmediği için "suçlu" kabul edilen #YaseminÇakal'ın başvurusunda avrupada bir ilk gerçekleşti, İsviçre "adli suç" olarak kabul edilen bir kategoride Yasemin'e politik oturum hakkı tanıdı.Yasemin'e kulak verelim👇 pic.twitter.com/4ME50IZsS8
— feminist avukatlar (@feministavukatt) April 1, 2021