22 Eylül 2024 Pazar

İstanbullu kadınlar sokağa döküldü: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

İstanbul'un birçok noktasında sokağa çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nden ve haklarından vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece yarısı İstanbul Sözleşmesi'ni feshetme kararını tanımayan kadınlar, İstanbul'un birçok noktasında sokağa döküldü. Şişli, Güzeltepe, Fatih, Küçükçekmece, Sarıyer ve Alibeyköy'de şiddetli yağmura rağmen taleplerini haykıran kadınlar, mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar.

ŞİŞLİ
İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz! İsyanımızla her gün her yerdeyiz" şiarıyla Şişli Pangaltı'da eylem yaptı. Eylemde, "İstanbul Sözleşmesi bizimdir" pankartı açılırken, "Bir gece yarası hayatlarımızı karartamazsın!" , "İstanbul Sözleşmesini uygula" dövizleri taşındı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm ve çok sayıda kadın katıldı.

'BU KARARI TANIMIYORUZ'
Basın metnini okuyan Rojda Aksoy, iktidarın yapısal bir kriz içerisinde bulunduğunu kaydetti. Aksoy, "İktidar, kurmaya çalıştığı faşist rejimi LGBTİ+'lara yönelik saldırıları, gözaltıları, çıplak aramaları, halkın iradesini yok sayan politikalarla yine karşımızda. Ve bu politikalar elbette tesadüfi değil. Faşizmi kurumsallaştırmak için hızlıca hamleler yapmaya çalışan iktidar bir gece yarısı düşmanca, toplumu ayrıştırırcasına gündeme getirdiği İstanbul Sözleşmesi'ni cumhurbaşkanı kararnamesi ile feshetti. Bu kararı tanımıyoruz" diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesi'nin bir lütuf olmadığını vurgulayan Aksoy, Sözleşme'nin kadın mücadelesi ile kazanılmış bir hak olduğunu dile getirdi. Sözleşme'nin feshedilmesiyle, kadınların iradesini yok sayıldığını belirtti.

Eylem, "Kararı geri çek sözleşmeyi uygula" sloganları ardından son buldu.

FATİH 
İstanbul Sözleşmesi için İstanbul Fatih ilçesine bağlı Kocamustafapaşa Mahallesinde bir araya gelen kadınlar "Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' dedi. "İstanbul Sözleşmesi bizimdir" pankartının açıldığı açıklamada, sık sık, "Kadınlar birlikte güçlü" ve "Kadınları değil şiddeti engelle" sloganları atıldı. İktidarın içinde bulunduğu yapısal krizden çıkamadığı söylenen açıklamada kadınlara yönelik saldırıların sebebi olarak rejimin sıkışması gösterildi.

'SİZİN DEĞİL BİZİM KARARIMIZ'
"Gece yarısı, kadınları dövme özgürlüğü isteyenlere büyük bir hediye verildi" denilen açıklamada, iktidarın kendi muhafazakar aile yapılarını inşaa etmeye çalıştıklarının altı çizilerek, "İstanbul Sözleşmesi biz kadınlara yaptığınız bir lütuf değil kadın mücadelesi ile kazanılmış bir haktır. Haklarımızı, hayatlarımızı, irademizi yok saydığınız feshetme kararını asla tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. Sizin değil bizim kararımız demekten, haklarımızı, hayatlarımızı savunmaktan vazgeçmiyoruz."

EYÜP
Güzeltepe Meydanı'nda bir araya gelen Nurtepe ve Güzeltepeli kadınlar, "Haklarımız ve hayatlarımız için İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi bizim, İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararı geri çekilsin" diyerek tepkilerini gösterdi. Kadınlar şiddete, eşitsizliğe, cinsel istismara karşı kadınların dayanışmasını ve birlikteliğini vurguladı. Yürüyüşlerine polis engelline takılan kadınlar hakları ve hayatları için İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar alanlarda olacaklarını ifade ettiler. adı.

SARIYER
Sarıyerli kadınların çağrısıyla saat Ömürtepe Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. Kadınlar ellerinde "İstanbul Sözleşmesi Bizimdir" yazılı pankart taşıdı. Sarıyerli kadınlar adına basın metnini Hülya Sapaz okudu. Sapaz açıklamada şunları söyledi: İstanbul Sözleşmesi bizlerin yıllardır süren mücadelesi sonucu yazıldı. Çıkma kararını asla tanımıyoruz! Bir grup adamın sözünün, tek adamın kararının kadınlar tarafından hükmü yoktur! İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. Kadın düşmanı devlete karşı yaşasın kadın dayanışmamız!"

ALİBEYKÖY
Yoğun yağmura rağmen Eyüp, Alibeyköy Cengiz Topel Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar bir gecede ellerinden alınmaya çalışılan haklarına karşı öfkelerini bir kez daha haykırdılar. Kadınlar "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!" sloganları atarken İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı, bu mücadeleyi büyüterek sürdüreceklerini haykırdı.

KÜÇÜKÇEKMECE
Kadınlar Atakent'te Ali İsmail Korkmaz Parkı'nda buluşarak burada bir basın açıklaması yaptı.