22 Eylül 2024 Pazar

İstanbullu kadınlar bugün de sokakta: Kararı geri çek!

İktidarın kadın ve çocuk düşmanı politikalarına tepki gösteren İstanbullu kadınlar bugün de sokaklarda; yaşamlarından ve kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Esenyurt, Okmeydanı, Maltepe ve Beylikdüzü'nde buluşan kadınlar, "Kararı çek, sözleşmeyi uygula" dedi. 

İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararını tanımayan İstanbullu kadınlar bugün de sokaklara döküldü. İktidarın kadın ve çocuk düşmanı politikalarına tepki gösteren kadınlar; İstanbul Sözleşmesi, kazanılmış hakları ve yaşamları için mücadele edeceklerini haykırdı. 

ESENYURT: ERKEK ŞİDDETİ SON BULANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ
Esenyurt Depo kapalı caddede buluşan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" yazılı pankart ve "İstanbul Sözleşmesi'nden değil yolumuzdan çekil", "Kadın cinayetleri politiktir", "Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula", "Erkek devlet şiddetine son" dövizleri ile açıklama yaptı. 

Basın metnini Zeliha Kocamış ve Berivan Balkay okudu. İktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden nefret ettiğini söyleyen Kocamış, "Çünkü toplumsal cinsiyet eşitsizliği lafını dahi duymak istemiyorlar. Eşitsizliği doğallaştırmak, kadınları erkeklere tabi kılmak için fıtrattan, adaletten dem vuruyorlar. Bizler ise biliyoruz ki eşitlik olmadan adalet olmaz" dedi. 

Balkay ise kadınlara yönelik şiddeti önleyen, koruyan, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturan ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren sözleşmeden çekilmenin, devletin bu konuda yükümlülüğünden kaçması anlamına geldiğini dile getirdi ve şöyle devam etti: "Kadın cinayetlerine karşı, kadına yönelik şiddeti önlemek için sorumluluk almayı reddettiği anlamına gelir. Bu devletin kadınlara karşı olduğu anlamına gelir. İstanbul Sözleşmesi bizlerin yıllardır süren mücadelesi sonucu yazıldı. Dolayısıyla çıkma kararını asla tanımıyoruz! Bir grup adamın sözünün, tek adamın kararının kadınlar tarafından hükmü yoktur! İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. Kadın düşmanı devlete karşı yaşasın kadın dayanışmamız."

OKMEYDANI: HAYATIMIZDAN VAZGEÇMEYE NİYETİMİZ YOK
"İstanbul Sözleşmesi'ni uygula" şiarıyla Okmeydanı'nda buluşan kadınlar; "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" yazılı pankartı ve "Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Sokaklarda örgütlüyoruz öfkemizi, "Beyler vermez biz alırız zor ile" yazılı dövizler ve LGBTİ+ bayrakları taşıdı.

Kadınlar polisin tüm engelleme girişimine rağmen, açıklama yaptı. Açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Hayatımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok" dedi. 

Eylem, slogan ve alkışlarla sona erdi. 

MALTEPE: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ
Maltepe'de buluşan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı pankartını açtı. "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Haklarımızdan vazgeçmiyoruz" yazılı dövizlerini taşıyan kadınlar, yıllarca yürüttükleri mücadeleler sonucu kazandıkları İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediklerini haykırdı. 

Kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganı, alkış ve zılgıtlarla eylemlerini sonlandırdı.

BEYLİKDÜZÜ
Beylikdüzü'nde kadınlar Beylikdüzü Belediye durağında bir araya geldi. Burada açıklama yapan kadınlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararını tanımadıklarını söyledi.