22 Eylül 2024 Pazar

İstanbul'da kadınlar bugün de sokaktaydı

İstanbul'da bugün de kadınlar; kazanılmış hakları, yaşamları ve İstanbul Sözleşmesi için sokaktaydı. Kadınlar, haklarını sokakta kazandıklarını ve yine sokakta savunacaklarını kaydetti. 

İstanbul Sözleşmesi'nin gece yarısı verilen bir kararla feshedilmesini tanımayan kadınla bugün de İstanbul'un birçok noktasında bir araya geldi ve kararı tanımadıklarını haykırdı.

KARTAL
Kartal Kadın Dayanışması, "Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizim" yazılı pankart ve "Kadınları değil katilleri yargıla, İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Sözleşmeden değil yolumuzdan çekil", "Kadına yönelik şiddete hayır" ve "Yasaları sokakta yaşatacağız" dövizlerini taşıdı. 

Basın metini okuyan Nesrin Gülhabar, İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararını tanımadıklarının altını çizdi. Gülbahar, "Kadınları korumakla yükümlü olan devlet ise erkek devlet olduğunu bir kez daha gösterip bizlerin, kadınların haklarını, can güvenliğini hiçe sayıyorlar" dedi. 

Gülbahar, kazanılmış hakları ve yaşamları için mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

KADIKÖY
Kadıköy Acıbadem Koşuyolu Parkı'nda buluşan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz. Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" yazılı pankartı açtı. 

Burada yapılan açıklamada, "Aile yapısı bozuluyor, toplum değerleri parçalanıyor diyerek kadın düşmanlığını körükleyen nefret söylemleriyle toplumu ayrıştırmaya yönelik çağrı yapanlar, kadınların, LGBTİ+ ların ve çocukların her türlü şiddete maruz kaldığı eril, cinsiyetçi toplum ve aile düzenini savunuyorlar. Kadınların, LGBTİ+ ların özgürleşmesinden korkuyorlar. Bizlerin üstündeki sözde egemenliklerini kaybetmemek için çırpınıyorlar" denildi. 

Sloganlarla erkek egemen sisteme biat etmeyeceklerini haykıran kadınlar mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

AVCILAR
Avcılar'da bir araya gelen kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz" ve "İStanbul Sözleşmesi yaşam hakkımızın güvencesidir" yazılı pankartları açtı.

Kadınlar yaptıkları açıklamada, "Kadınlara yönelik şiddeti önleyen, koruyan, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturan ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmek, devletin bu yükümlülüklerden kaçması anlamına gelir. Kadın cinayetlerine karşı, kadına yönelik şiddeti önlemek için sorumluluk almayı reddettiği anlamına gelir. Bu devletin kadınlara karşı olduğu anlamına gelir. ‘Kadın cinayetleri, trans cinayetleri politiktir' söylemimizin karşılığı olan zihniyetinizi çok iyi tanıyoruz. Bu karar açıkça şiddetin, tacizin, tecavüzün, cinayetin ve cezasızlığın önünü açmaktır" dedi ve mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi. 

BAKIRKÖY
"İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz" yazılı pankartlar ve İstanbul Sözleşmesi'nin maddelerinin yer aldığı dövizlerin taşıyan kadınlar Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda bir araya geldi. 

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de katılımıyla gerçekleşen eylemde yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "İstanbul sözleşmesi biz kadınlara yaptığınız bir lütuf değil kadın mücadelesi ile kazanılmış bir haktır. Haklarımızı, hayatlarımızı, irademizi yok saydığınız feshetme kararını asla tanımıyoruz.İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. Sizin değil bizim kararımız demekten, haklarımızı, hayatlarımızı savunmaktan vazgeçmiyoruz. Kadın düşmanı devlete karşı yaşasın kadın dayanışmamız, yaşasın feminist mücadelemiz."