21 Eylül 2024 Cumartesi

İstanbul'da Alevi örgütleri: Zorunlu din dersleri kaldırılsın

İstanbul'da Alevi örgütleri, yeni eğitim yılının ilk gününde yaptıkları eylemle Aleviliğin asimilasyonuna hizmet eden zorunlu din derslerinin kaldırılmasını talep etti.
Alevi örgütleri yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününde zorunlu din derslerini protesto ederek "Zorunlu din dersi zulümdür, bu zulme razı gelmeyeceğiz" dedi.
 
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan eyleme HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ve Zeynel Özen katıldı. "Irkçı ve gerici eğitime karşı laik, demokratik eğitim sistemi" yazılı pankart açıldığı eylemde Devrimci Kızılbaşlar Hareketi eyleme "Bilimsel eşit anadilde eğitim istiyoruz", "Eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz", "Zorunlu din dersi kaldırılsın" taleplerinin yer aldığı dövizler ile katıldı. Eylemde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Örgütlenme Genel Sekreteri ve Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş bir konuşma yaptı.
 
Alevilik inancının yüzyıllardır çeşitli yöntemlerle yok edilmek istendiğini söyleyen Odabaş, bu yapılamadığı yerde ise asimilasyon ve dönüştürme politikalarının devreye girdiğini söyledi. Alevi çocuklarına zorunlu olarak din dersi okutulmasının da bu amaca hizme eden bir uygulama olduğunu belirten Odabaş, bu nedenle zorunlu din derslerinin kaldırılması için bugün eşzamanlı olarak Alevi örgütlerinin farklı kentlerde eylemler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
 
Ardından eyleme katılanlar ağızlarını siyah bantlarla kapatarak sessiz oturma eylemi gerçekleştirdiler.
 
Oturma eyleminin ardından kısa bir açıklama yapan Odabaş; "Çocuklarımızın zorunlu din dersleri ile asimile edilmesini; bu yolla Aleviliğin yok edilmesine hizmet edilmesini kabullenmeyeceğiz. Demokrasi, özgürlük, adalet, hak ve eşitlik taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Bizi duyana, görene kadar söylemeye devam edeceğiz ki; Aleviler vardır, Alevilik haktır" dedi.