20 Eylül 2024 Cuma

İstanbul ve Dersim'de kayyum darbesine karşı nöbetler sürüyor

İstanbul ve Dersim'de Hakkari Belediyesi'ne yönelik kayyum darbesine karşı nöbetler sürüyor. Nöbet eylemlerinde sömürge valilerine ve faşist rejime geçit verilmeyeceğinin altı çizildi. 

Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine karşı kentlerde nöbet eylemleri sürüyor. Kayyum darbesine karşı Kürdistan ve Türkiye kentlerinde nöbet eylemleri sürdü. 

İSTANBUL
İstanbul Şişhane Meydanında, "İstanbul Hakkari için nöbette" pankartıyla nöbet başladı. Halkların Eşitlik Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri Çiçek Otlu ve Kezban Konukçu'nun da katıldığı nöbet eyleminde sık sık, "Her yer Colemêrg her yer direniş", "Diren Hakkari İstanbul yanında" sloganı atıldı. 

Hiçbir iradenin halkın iradesinin üzerinde olmadığı kaydedilen nöbette, iktidara seslenildi. "Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Demokrasi diyorsak demokrasi kurallarına herkes uyacak. Sandık konulmuşsa sandık sonuçlarını AKP tanıyacak. AKP'nin sandık oyunlarına asla izin vermeyeceğiz. Sömürge valilerine ve faşist rejime geçit vermeyeceğiz" denildi. 

Darbecilere karşı Van direnişinin çizgi olduğu vurgulanan açıklamada, irade gasbına karşı mücadeleye çağrıldı. Nöbette, "Kürdistan'da halk iradesi güvence altında değilse Türkiye'de herkesin iradesi tehlike altındadır. Kürdistan'da halk iradesi güvence altında değilse Türkiye'de herkesin iradesi tehlike altındadır. Ülkemizin ve halkımızın üzerine bir kez daha bir karabasanın çökmesine asla izin vermeyeceğiz. AKP-MHP faşist rejimi ne doğudan yükselen güneşin doğuşunu ne de ülkemize baharın gelişin engelleyebilir" ifadeleri yer aldı. 

OTLU: KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMÜYORSA HİÇBİR HAK ELDE EDİLEMEZ
Ardından söz alan DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, kırk yıldır bu topraklara faşizme karşı mücadele ettiklerini ve hiçbir zaman yenilmediklerini söyledi. Kürt halkının iradesini tanımayanların bir kez daha savaş siyasetiyle devam edeceklerinin ortaya koyduklarını belirten Otlu, "Birleşe birleşe kazandığımız ve bu topraklarda birleşik mücadelenin güçleri olduğumuzda AKP rejimini nasıl gerilettiğimizi Van direnişinde gördük. İmralı'da tecridi kırmak için başlattığımız sayın Abdullah Öcalan için üzerindeki tecridi kırmak için başlattığımız büyük özgürlük yürüyüşünde Kars ve Van kolu birleştiğinde küçük direniş ateşlerinin nasıl çoğaldığını AKP rejimine gösterdik. Biz İstanbul halkı Hakkari için, Kürt sorunun çözümü için mücadeleye devam etmeliyiz. Türkiye'deki işçi sınıfı ve kadın mücadelesi şunu bilmelidir bu ülkede Kürt sorunu çözülmüyorsa hiçbir hak elde edilemez" dedi.

Otlu, 12 Haziran'da İstanbul'dan başlayarak üç koldan İzmir, Kars, Van, Adana ve Şırnak'tan Hakkari'ye miting için yola çıkacaklarını belirterek, herkesi özgürlük mücadelesinde yer alama davet etti.

Nöbet bu akşam 20.00'de başlayacak. 

DERSİM
Dersim'de de "kayyuma geçit yok" diyen çok sayıda kişinin başlattığı nöbet eylemi 7. gününde. Nöbette kayyum darbesi öncesi ve sonrası kentlerin durumunu gösteren bir fotoğraf sergisi açıldı. 

Nöbet müzik dinletisi ve sloganlarla sürüyor. 

ANTAKYA
Antakya'nın İskenderun ilçesinde İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) basın toplantısı düzenlendi. Çok sayıda insan hakları savunucusunun katıldığı toplantıda açıklama yapan Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, toplumsal barış için halkın iradesine saygı gösterilmesini istedi. İktidara seslenen Selçuk, şunları belirtti: "Siyasal iktidarı demokratik ve barışçıl bir geleceğin inşası için bu kritik süreçte sorumluluk içerisinde davranmaya, geçmişten ders çıkartarak Hakkâri Belediyesi'ne atanan kayyımı geri çekmeye, demokratik ve evrensel hukuk değerlerine dönmeye davet ediyoruz. Demokrasi ve barışı tesis etmek için kaybedecek daha fazla zamanımız yok."

ANKARA
Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, basın açıklaması ve oturma eylemi düzenledi. Yapılan açıklamaya demokratik kitle örgütleri katılırken açıklamada "Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz" yazılı pankart açıldı. Açıklama Sakarya Caddesi'nde yapılırken sık sık "Kayyumlar gidecek biz kalacağız" ve "Jin, jîyan, azadî" sloganları atıldı.

Açıklamada DEM Parti Ankara İl Yöneticisi Murat Salgın, bu irade gasbının sadece Kürtlerin seçme ve seçilme hakkı ile sınırlı olmadığının altını çizerek, bütün halkların, ötekilerin, ezilenlerin iradesinin her gün gasp edilmeye devam ettiğini vurguladı.  Salgın, "Normalleşme denilen safsatanın bu krizi normalleştirmek, kabul gördürmeye çalışmak olduğu açıktır. Ama bizler burada var olduğumuz müddetçe, sizin yarattığınız krizlere karşı eşit, özgür ve barış içinde bir arada yaşamayı savunacağız. Günlerdir yaptığımız çağrıyı yineliyor, herkesi demokrasiden, barıştan, yaşamdan yana tavır almaya davet ediyoruz ve Hakkari halkının nezdinde bir kez daha belirtiyoruz ki hiçbir halkın iradesini gasp edemeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

İZMİR
İzmir'de adalet nöbetinin 5. gününde "Kayyıma karşı adalet nöbetindeyiz" yazılı önlükler giyildi, eylemde; "Kayyım darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyıma karşı nöbetteyiz" pankartı açıldı. "Halkın iradesi kazanacak", "Kayyımları kabul etmiyoruz" dövizleri taşınan eylemde sık sık "Biji berxwedana Colemêrg" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Eyleme, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İzmir-Dersim Alevi Derneği'nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde konuşan, Emek Partisi (EMEP) İzmir il Eşbaşkanı Elif Çuhader, kayyum politikasının sadece Kürtlerin değil işçi sınıfı ve emekçilerinde demokratik hak talebinin askıya alınmasının aracı olarak işlev gördüğünü söyledi. Çuhader, "Böylesi bir siyasi tablo içinde dün Van'ın kayyum girişimini boşa çıkaran demokrasi ve halk güçleri bugün Colemêrg Belediyesine kayyum atanmasına karşı daha güçlü bir tepki ortaya koymadan ne ülkedeki demokratik kazanımlar korunabilir ne de iktidarın çok yönlü saldırıları püskürtülebilir" dedi.

Ülkede tek din, tek dil ve  tek millet anlayışının olduğunun altını çizen İzmir-Dersim Alevi Derneği Eşbaşkanı Hasan Hüseyin Kılıç, "Bu kafatasçı bakış açısı bugün Colemêrg'te halka kayyım atayarak kendisini göstermiştir. Bizim barışa, dostluğa ve dayanışmaya ihtiyacımız var. Bu ihtiyaçlarımız için buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ÖHD Eşbaşkanı Şükran Öztürk ise Hakkari'ye yönelik kayyum darbesine sessiz kalınırsa iktidarın farklı kentlerde de bu uygulamayı kullanacağını belirtti. Öztürk, "Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu uygulamanın hukuki hiçbir dayanağı yoktur. Her alanda DEM Parti'nin yanında olduğumuz gibi bugünde bu alanda olacağız. Biji berxwedana Colemerg'e" şeklinde konuştu.

Açıklama oturma eyleminin ardından sloganlarla sona erdi. 

ADANA
DEM Parti DEM Parti Adana İl Örgütü öncülüğünde kentteki siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, halk iradesinin gasp edilmesine karşın "Kayyıma karşı nöbetteyiz" şiarıyla başlattığı eylem sürüyor. Seyhan İlçesine bağlın Gülbahçe Mahallesi'nde bir çocuk parkı içinde bir araya gelen kitle, "Belediye bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" dövizlerini taşıyarak sık sık, "DEM gelecek devran dönecek haydutlar halka hesap verecek", "Her yer Hakkari her yer direniş", "Direne direne kazanacağız" ve "Kayyıma karşı omuz omuza" sloganı attı. Polis ablukasında yapılan eyleme engellemelere rağmen sürdü.

'YARIN DA BURADA OLACAĞIZ'
Polis ablukasında yapılan oturma eyleminde polisin tutumunu eleştiren  DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, halkın iradesine yapılan gasbı protesto ettiklerini ve yaptıkları eylemin en yasal hakları olduğunu vurguladı. İktidarın kayyım uygulamasından vazgeçene kadar alanda olup mücadele edeceklerini kaydeden Aydemir, yarında aynı saat bu parkta olup nöbet eylemlerini sürdüreceklerini ve tüm halkın eylemlerine destek vermeye çağırdı.

MUĞLA
DEM Parti Muğla İl Örgütü, Belediye Meydan'ında basın açıklaması yaptı. "Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz" ve "Kadınlar kayyıma karşı" pankartları açılan açıklamada, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atıldı. Açıklamaya DEM Parti Milletvekilleri Burcu Gül Çubuk ve DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu ile Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri de katıldı.

‘DAYANIŞMAYI BÜYÜTME ZAMANI'
Açıklamada DEM Parti Milletvekili Burcu Gül Çubuk, iktidarın sandıktan kendisinin çıkmadığı her durumda halkın iradesini tanımadığını vurguladı. Biat etmeyen, faşizmin karşısında diz çökmeyenlerin iradesinin gasp edilmek istendiğini kaydeden Çubuk, "Her yerde kendisini savaşla var eden iktidara karşı Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını savunmak ve kayyım darbesine karşı mücadele etmek Türkiye halklarının gelecek hakkını korumaktır" dedi.

DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu ise "Üçüncü kez kayyum atanmış Hakkari belediyemizi geri alacağız. İrade gasbına karşı gün mücadeleyi, dayanışmayı ve birliği büyütme zamanıdır. Bu ülkenin demokrasisine dair bir adım atmak istiyorsak her yerde Hakkari'ye ses olmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Kente bulunan siyasi parti ve kurum temsilcileri de söz aldığı açıklamada yarım saatlik oturma eyleminin ardından son buldu.

Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri de Menteşe Sınırsızlık Meydanı'nda kayyum darbesine karşı bir basın açıklaması yaptı. "Kayyımlara geçit vermeyeceğiz. Hakkari halkının iradesine darbe vurulamaz" pankartı açılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

ERZİRUM
Erzirum Tekman, Karayazı ve Karaçoban ilçelerindeki belediye önündeki eylemler dün akşam da sürdü. Eyleme belediye eşbaşkanları, DEM Parti ilçe örgütleri, belediye meclis üyeleri ve halk katıldı. Eylemin yapıldığı belediyelere, "Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" pankartı asıldı.

Öte yandan Karayazı Belediyesi eyleminde yurttaşlar, "Kayyım ile gelen direnişle gider", "Golemêrg ne tene ye", "İrademe dokunma", "Ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz, bir gider bin geliriz, "Yaşasın onurlu mücadelemiz" ve "Bijî aşitî" dövizleri açtı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde tutulan nöbet eylemini ÖHD üyesi avukatlar ziyaret etti.

Sur ilçesinde de belediye binasına "Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" pankartı asılırken, "Kayyıma geçit yok", "İrademiz onurumuzdur", "Her yer Colemêrg, her yer direniş" dövizleri taşındı.

Kayapınar belediyesi önünde toplanan yurttaşlar nöbet eylemine başladı. Belediye binasına Kürtçe ve Türkçe, "Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz" pankartı asıldı. Kadın ve gençlerin yoğun katıldığı eyleme çok sayıda yurttaş destek verdi.

Diyarbakır'ın Yenişehir, Bağlar, Çınar, Hani, Dicle, Kulp, Lice, Kocaköy, Bismil, Silvan ve Ergani ilçelerinde de halk belediyelerin önünde nöbet eylemindeydi. 

SİİRT
Siirt Belediyesi önünde başlatılan nöbet eylemi de kötü hava koşullarına rağmen 7'nci gününde sürdürüldü. Siirt Belediye Eşbaşkanları Sofya Alağaş, Mehmet Kaysi, meclis üyeleri, DEM Parti Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, DBP ile DEM Parti il, ilçe örgütleri, TJA, Barış Anneleri'nin yanı sıra çok sayıda kişinin destek verdiği eylemde, "Belediyeler bizimdir. Gaspa izin vermeyeceğiz" pankartı açıldı. Nöbet eylemi, alkış, zılgıt, slogan ve şarkılarla sürdürüldü.

Kurtalan ve Baykan'a bağlı belediyelerinde de nöbet eylemi, alkış, zılgıt ve sloganlarla devam etti.  

BATMAN
Batman Belediyesi önündeki nöbete DEM Parti ve DBP il, ilçe yöneticileri, TJA ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Eylemde sık sık  "Baskılar bizi yıldıramaz" "Kayyımlar gidecek, halklar gelecek" sloganları atıldı ve şarkılar söylendi.

BİNGÖL
DEM Parti Bingöl İl Örgütü, il binası önünde oturma eylemi düzenledi. Eylemde "Kayyım irade gasbıdır kayyımlara hayır", "İrade gasbına hayır" pankartı taşıdı. Alkış ve zılgıtların yanı sıra sık sık "Direne direne kazanacağız", "Kayyımlar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

MARDİN
Mardin'in Kızıltepe, Derik, Mazıdağı, Nusaybin, Dargeçit ve Artuklu belediyelerinin önünde sürdürülen nöbet eylemleriyle kayyım atamaları protesto edildi. Nöbet eylemlerinde sık sık "Bijî berxwedana Colemerg" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ilçesinde de belediye önündeki nöbet konserle sürdü. Genç müzisyenler, söyledikleri direniş şarkılarıyla nöbet eylemine destek verdi.

MERSİN
Akdeniz Belediyesi önünde sürdürülen nöbette, "Kayyım halkın iradesine gasptır. Demokrasiye vurulmuş darbedir" pankartı açıldı; eylemde sık sık, "Bijî berxwedana Colemêrg'ê" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Hakkari halkının iradesini geri alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Akın, "Ayın 13'ünde Hakkari'de büyük bir buluşma için hazırlık yapıyoruz. İstiyoruz, umuyoruz ki bu ceberut kötülük sistemi bir an önce bu kötülüğünden vazgeçsin, Kürtlerin başta olmak üzere bütün vatandaşların haklarını ve yurttaşlık olarak seçme ve seçilme hakları iade edilsin" diye belirtti.

MUŞ
DEM Parti Muş İl Örgütü, belediye eşbaşkanları, DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, belediye meclis üyelerin katılımıyla irade gasbına karşı belediye önünde oturma eylemi devam etti.

URFA
Urfa 5 DEM Partili belediyede tutulan nöbet eylemi 7. gününde sürdü. Ceylanpınar, Viranşehir, Suruç, Halfeti ve Bozova belediye binaları önünde saat 24.00'a kadar devam edecek nöbete belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Nöbete katılanlar direniş şarkıları eşliğinde halaya dururken sık sık Hakkari'ye süren direnişe destek sloganları atıyor.