22 Eylül 2024 Pazar

'İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatana kadar mücadeleye devam'

Kocaeli'de kadınlar yaptıkları eylemde "İstanbul Sözleşmesi hâlâ yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi ve Kocaeli Kadın Platformu'nun çağrısıyla İzmit Belediye İşhanı önünde bir araya gelen kadınlar, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini protesto etti.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Kocaeli Şube Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan, "23 Mart'ta Denizli'de Meral Sivrikaya boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından, İzmir'de de Nagihan Üste, Osmaniye'de Serpil Fikirli, Antalya'da Rabia Doğan, dün Konak'ta henüz 17 yaşındaki Sezen Ünlü öldürüldü. İzmit'te Fırat Kaya isimli şahıs engelli bir gence yönelik şiddet uygulayarak görüntülerini sosyal medyada yayınladı, eşcinsel olduğu için cezalandırdığını ifade etti. Körfez ilçesinde bir öğretmen taciz iddiasıyla tutuklandı" dedi.

"Yalnızca haberdar olabildiklerimizle acımız da öfkemiz de isyanımız da her geçen gün katlanıyor" diyen Arıkan, "Açıkça söylüyoruz: Ya görevinizi yapın ya da istifa edin, çünkü bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden de tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz. Herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Siyasi partilere seslenen Arıkan, "TBMM'de siyasi liderler olarak birlikte, ortak bir basın açıklaması yaparak Sözleşme'ye sahip çıkmaya, Türkiye'yi Sözleşme'den çıkarma girişimlerinin hukuken geçersiz olduğunu ve Türkiye'nin Sözleşme'ye taraf olmaya devam ettiğini açıklamaya çağırıyoruz. Ayrıca, üyelerine, seçmenlerine ve tüm bir topluma Sözleşme'yi anlatmak ve etkin bir biçimde uygulanmasını sağlamak için partiler arası ortak bir çalışma grubu kurarak kadına karşı şiddetle mücadele programı oluşturmalarını ve uygulamalarını talep ediyoruz" dedi.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu çağrısıyla 3 günlük "yaşam nöbeti" tutan kadınlar Attolos Meydanı'nda bir araya geldi. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilme kararını kabul etmediklerini yeniden haykırdılar. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına "hükümsüzdür" dediler. Sözleşme etkin uygulanmadığı için öldürülen kadınları andılar.