22 Eylül 2024 Pazar

'İstanbul Sözleşmesi'nden de Şişli Etfal'den de vazgeçmeyeceğiz'

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını tanımadıklarının altını çizen Şişli Etfal Dayanışması, Etfal HAstanesi'nin Şişli'de kalmasını istediklerinin altını çizdi ve “İstanbul Sözleşmesi'nden de Etfal'den de vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Şişli Etfal Dayanışması, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etmek amacıyla Şişli Etfal Hastanesi Konferans salonu önünde bir araya geldi. "Kadınlar vazgeçmiyor. Ne Eftal'den ne sözleşmeden"  ve  "Şişli Etfal kapatılmasın" pankartlarının açıldığı eylemde, "Etfal ile sözleşmeden vazgeçmiyoruz" dövizi taşınırken sık sık, "Etfal bizim sözleşme bizim" sloganı atıldı.

'ETFAL'DEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Söz alan Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu, Şişli Etfal'in ve sözleşmenin tartışmaya dahi açılamayacağına işaret ederek, "Eftal'in burada kalmasını istiyoruz. İhtiyaçlarımızı karşılayabilen bir hastanenin taşınmasını istemiyoruz. Şişli'de diğer tüm hastaneler özel, bu nedenle herkese hizmet ediyor. Biz sözleşmeden de Etfal'den de geri adım atmayacağız" dedi.

'VEBALİNİ SAĞLIK BAKANLIĞI ÜSTLENECEK Mİ?'
Basın metnini okuyan Şişli Kadınlar Kent Konseyi üyesi Duygu Akpınar, Sişli Etfal Hastanesi'nin kadınların en büyük sağlık güvencesi olduğunu ifade etti ve Etfal'in 122 yıllık bir sağlık çınarı haline geldiğini söyledi. Nitelikli, erişilebilir ve parasız sağlık hakkının, en temel ve vazgeçilmez bir insan hakkı olduğuna dikkat çeken Akpınar, "Hepimiz iyi bilmekteyiz ki yaşama hakkına en fazla ihtiyaç duyanlar, genciyle yaşlısıyla, göçmeniyle, engellisiyle, yoksulun da yoksulu olan biz kadınlarız. Etfal'in bölünerek başka bölgelere taşınması halinde; şiddete uğradığımızda, hayati tehlike yaşadığımızda, çocuğumuz ateşlendiğinde, bir yakınımız kalp krizi geçirdiğinde, bizi İstanbul trafiğinin insafına mı bırakacaksınız? Bunun vebalini Sağlık Bakanlığı yetkilileri üstlenmeye hazır mı?" sorusunu yöneltti.

Kadınların yüzlerce yıllık mücadelesiyle elde ettiği kazanımlarının feshedilmesini kabul etmediklerini belirten Akpınar, "Toplumsal cinsiyet eşitliğini ilk tanımlayan, taraf devletlere kadına yönelik şiddeti önleme ve politika geliştirme yükümlülüğü getiren İstanbul Sözleşmesi'ni, elimizden almaya çalışmaktadır. Temel insan hak ve özgürlüklerini düzenleyen, TBMM'de bir kanunla onaylanan İstanbul Sözleşmesi, ulusal ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak, açıkça hukuka aykırı bir şekilde kaldırmaya çalışılmaktadır" dedi.

'BU KARARI TANIMIYORUZ'
Her iki kazanıma dönük saldırıların erkek egemen zihniyetten dolayı olduğuna işaret eden Akpınar, kadınların yaşamlarının erkeklerin iki dudaklarının arasına hapsedilemeyeceğinin altını çizdi. Akpınar, "Yaşam hakkımızın teminatı olan 10 yıllık İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararınız yok hükmündedir, kararı tanımıyoruz. Yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesini uygula, kadına şiddeti durdur. Şişli Etfal yaşatır, İstanbul Sözleşmesi yaşatır" diye ekledi.

Eylem, alkış ve sloganlarla son buldu.