22 Eylül 2024 Pazar

'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını kabul etmiyoruz'

Dersim Kadın Platformu, Sanat Sokağı'nda yaptığı eylemde "İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını kabul etmiyoruz" diye belirtildi.

Dersim Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesine ilişkin Sanat Sokağı'nda protesto etti.

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran'ın da katıldığı eylemde basın açıklamasını Dersim Kadın Platformu adına Çağla  Yolaşan okudu. Yolaşan, "Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddete uğrayanın korunması, şiddet uygulayanın uzaklaştırılması ve cezalandırılması sorumluluklarını devlete yükleyen sözleşmeye 'Halk istiyorsa sözleşmeden çekiliriz' diyen iktidara karşı toplumun yüzde 64'ünün 'Sözleşmeye dokunmayın' demesi yeterli gelmedi" dedi.

"İstanbul Sözleşmesi kimsenin iki dudağının arasında değildir" diyen Yolaşan, şöyle konuştu: "Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete, eşitsizliğe ve ölüme mahkum etmenize izin vermeyeceğiz."

Yolaşan, "Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını kabul etmiyoruz" diye belirtti.