22 Eylül 2024 Pazar

'İstanbul Sözleşmesi bizim, özsavunma haktır'

Antalya'da, kendisine işkence yapan evli olduğu erkeğe özsavunma uygulayan Melek İpek'e kadınlar sahip çıktı. "Melek İpek için özgürlük hepimiz için İstanbul Sözleşmesi" şiarıyla bir araya gelen kadınlar, "Özsavunma haktır, yargılanamaz" dedi.

Antalya Kadın Platformu, özsavunmasını uygulayan Melek İpek'in davasının görüldüğü saatlerde eylem yaptı. Attalos Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, "Melek İpek için özgürlük, hepimiz için İstanbul Sözleşmesi" dedi. Eylemde, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı atıldı.

'MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Kendisine ve çocuklarına yıllarca işkence yapan Ramazan İpek'e karşı özsavunmasını uygulayarak öldüren Melek İpek'in yargılanamayacağına dikkat çekilen eylemde, "Özsavunma haktır, yargılanamaz" denildi.

Eylemde açıklama yapan Antalya Kadın Platformu üyesi Fatma Kayaoğlu, Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde kendisine ve çocuklarına sistematik işkence uygulayan evli olduğu erkek Ramazan İpek'i özsavunma kullanarak öldüren Melek İpek'in duruşmasına değindi, "Melek İpek'i gördüğü şiddet karşısında haklarından yoksun bırakan iktidar bugün onu yargılama hadsizliğine soyunuyor. Kadın katilleri ellerini kollarını sallayarak, tehditler savurarak adliyelerden çıkarken, özsavunma hakkını kullanan, hayatlarını, haklarını, üniversitelerini savunan kadınları tutsak edenler bilsinler ki bizler mücadelemizden bir an olsun vazgeçmeyeceğiz" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nin iktidar tarafından feshedilmesine tepki gösteren Kayaoğlu, "Bizleri kendisine biat ettirebileceğini düşünüyor. Biat etmeyeceğiz ve yaşamlarımızı da haklarımızı da savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'ÖZSAVUNMA HAKTIR YARGILANAMAZ'
Özsavunmanın hak olduğuna dikkat çeken Kayaoğlu, kadınların değil, kadın katillerinin yargılanması gerektiğini söyledi.

İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamayarak kadınların yaşam hakkına saldıranların özsavunmayı suç haline getirmesine izin vermeyeceklerini kaydeden Kayaoğlu, "Devlet üzerine düşeni yapmalı ve kadınları korumalı, korumadığı kadınlarının özsavunmasını suç saymaktan vazgeçmeli ve kadın katillerini gerçek adalet uygulayarak cezalandırmalı. Hepsinin yolu İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamaktan geçiyor. İstanbul Sözleşmesi bizim, özsavunma haktır. Erkek adalet değil gerçek adalet. Yaşamak istiyoruz. Eşit, özgür, sömürüsüz, şiddetsiz kısacası insanca yaşamak istiyoruz. Kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi'ni sonuna kadar savunacağız. İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden ve biz kadınları şiddet karşısında korumasız bırakanlar, özsavunma hakkımızı kullandığımızda bizi yargılayamazlar" şeklinde konuştu.