22 Eylül 2024 Pazar

İstanbul Kadın Avukat Dayanışması: Biz hayır dediğimiz an kaybettiniz

İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi kararını tanımadıklarını açıklayan kadın avukatlar İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. Avukatlar, "Cesaretimizi bugün tek kalemde üstünü çizmeye kalktığınız haklar için yüzyıllardır mücadele etmiş kadınlardan aldığımız için kaybettiniz" dedi.

İstanbul Kadın Avukat Dayanışması, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliye önünde açıklama yaparak "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi. Eylemde, "Yaşasın kadın dayanışması", "Sözleşmeyi uygula kararı geri çek" sloganları atıldı.

'SÖZLEŞME'Yİ FESHEDEBİLECEĞİNİ SANANLARA KÖTÜ HABERİMİZ VAR'
Kadın avukatlar adına konuşan avukat Ekin Baltaş, İstanbul Sözleşmesi'nin kadınlara ait olduğunu belirterek, şunları söyledi: "İstanbul Sözleşmesi'ni böylece feshedebileceğini sananlara kötü bir haberimiz var. Tek başına tüm kadınlar adına karar almaya cüret edenlere kötü bir haberimiz var. 'İstanbul Sözleşmesi'ni geri çektirmeyi başardık, sıra 6284 sayılı kanunda' diye sevinenlere kötü bir haberimiz var. Kadınlara ikinci sınıf muamelesi yapma, kendilerine köle etme arzusuyla yanıp tutuşanlara, şiddet uygulayıp çocuk yaşta evlendirmek isteyenlere, çocukları istismar etme özgürlüğü isteyenlere, LGBTİ+'lara şiddeti kendine hak sayanlara kötü bir haberimiz var.

"'İstanbul Sözleşmesi yetmez, kadına karşı ayrımcılığı önleyen CEDAW'dan da, çocukları istismardan koruyan Lanzarote Sözleşmesi'nden de, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden tek adamın imzasıyla çıkıveririz; Anayasa'dan eşitlik ilkesini kaldırırız; kadınları nafakadan mal paylaşımına tüm ekonomik haklarından eder, böylece kendimize mecbur ederiz' diye umutlananlara kötü bir haberimiz var. Devlet kadınları ve çocukları erkek şiddetinden koruma, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturma, failleri etkin biçimde yargılayıp cezalandırma, erkek şiddetini önleme ve bütünlüklü politikalar oluşturma yükümlülüklerini reddettiğini ilan ettiği için memnun olan şiddet faillerine kötü bir haberimiz var.

"'Gece o saatte orada ne işi vardı', 'yemeğin tuzu eksikti', 'beni terk etmeye kalktı' gibi gerekçelerle erkeklerin değil de kadınların öldürülmesinin tek nedeni toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyken, eşitliği temel almayan düzenlemelerle şiddetle mücadeleye devam ettiği yalanına kanacağımızı sananlara kötü bir haberimiz var. Kadın düşmanlığının, katillerin sırtını sıvazlamanın, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığın resmi devlet politikası haline gelmesine alkış tutanlara kötü bir haberimiz var. Devlet bugün sizin yanınızda, kadınların karşısında olabilir; ama siz çoktan kaybettiniz. Biz var olduğumuz için, birbirimizin yanında olduğumuz için, cesaretimizi bugün tek kalemde üstünü çizmeye kalktığınız haklar için yüzyıllardır mücadele etmiş kadınlardan aldığımız için kaybettiniz. Kendi adımıza karar vermekten, eşitlikten, özgürlükten ne olursa olsun vazgeçmeyeceğimiz için kaybettiniz. Biz hayır dediğimiz andan itibaren kaybettiniz. Çünkü bunun geri dönüşü yok."

'İSYANDAYIZ'
Sözleşme'nin feshine karşı isyanda olduklarını vurgulayan Baltaş, bir gün içinde en az 4 kadının katledildiğini hatırlattı, İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmeye harcanan çabanın failleri cezalandırmak için uygulanması gerektiğini kaydetti. Baltaş, bir kişi daha eksilmeye tahammüllerinin kalmadığını söyleyerek, "O koltukları boşuna işgal etmeyin. Ya görevinizi yapın, ya istifa edin" çağrısında bulundu.