23 Eylül 2024 Pazartesi

İspanya'da polisin saldırısına rağmen metal işçilerinin grevi sürüyor

Cadiz'de toplu sözleşme talepleri için greve çıkan 29 bin metal işçisi sokağa döküldü. Öğrenciler ve sağlıkçıların da desteklediği işçiler, polisin biber gazlı saldırısına rağmen direnişi sürdürdü.

İspanya'nın güneybatısındaki Cadiz kentinde 29 bin metal işçisi, toplu sözleşme talepleri için grevde. Dün, grevin 8. gününde kitlesel bir yürüyüş düzenleyen işçiler, polisin biber gazlı saldırısına rağmen eylemlerini sürdürdü.

16 Kasım'da başlayan grev aralarında Navatia, Airbus ve Dragados gibi büyük firmaların da olduğu bölgedeki 5 bin 600 kadar işletmeyi etkiliyor.

Bölgedeki en önemli endüstri olan metal işkolunda, 2021-2023 dönemini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin maaş artışı taleplerini patronlar, yüksek bulup kabul etmiyor.

Metal işçileri sendikaları, 2021'de yüzde 2, 2022'de yüzde 2,5, 2023'te yüzde 3 zam ve yıllık çalışma sürelerinde 4 saatlik düşüş talep ediyor.

Süresiz greve çıkan metal işçileri, dün Cadiz'de sokaklara döküldü. Kent merkezinde organize edilen yürüyüşe lise öğrencilerinin bağlı olduğu örgütlerin yanı sıra sağlık çalışanları ve halk da destek verdi.

Polis, yürüyüşe gaz ve ses bombalarıyla, plastik mermilerle saldırdı. Metal işçileri de polise taşlarla karşılık verdi. Polisin saldırısına rağmen eylemlerini sürdüren işçiler, sokaklardan çekilmedi. Saldırıda hafif yaralananların olduğu belirtildi.