20 Eylül 2024 Cuma

İsias Otel davası 22 Ekim'e ertelendi

2023'te gerçekleşen Maraş merkezli deprem katliamında Adıyaman'da yıkılan İsias Otel'e ilişkin davanın duruşması 22 Ekim'e ertelendi.

2023'te gerçekleşen Maraş merkezli deprem katliamında yıkılan ve aralarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) öğrencilerin de bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel ile ilgili davanın ara duruşması yapıldı. 

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına çocuklarını kaybeden aileler, KKTC Başbakanı Ünal Üstel başkanlığında oluşturulan heyet ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Duruşmada söz verilen aileler ile müdahil kuruluşların avukatları, tutuksuz sanıkların tutuklanmasını ve "olası kasıt" ile yargılanmalarını talep ettiler. 

'BEN KIBRIS'TA SAVAŞTIM' DİYEREK KENDİNİ SAVUNDU
Mahkemede konuşan sanıklardan Ahmet Bozkurt, müteahhit olmadığını, sadece otelin sahibi olduğunu söyleyerek, Kıbrıs Barış Harekatı'nda savaştığını ve katil olmadığını ileri sürdü. Ahmet Bozkurt, "Suçsuzum, otel inşaatında en kaliteli malzemenin kullanılması talimatını verdim. Kıbrıs'ta savaştım. Savaştan kaçmayan bir adam niye kaçsın?" ifadelerini kullandı.

Depremde çocuklarını kaybedenlerden Pervin Aksoy İpekçioğlu, Gazi Üniversitesi'nin raporuna göre iki tahliye verildiğini, ancak bu raporda çelişki olduğu gerekçesiyle 9 Eylül Üniversitesi'nden yeniden bir rapor istendiğini hatırlattı. Pervin Aksoy İpekçioğlu, Gazi Üniversitesi'nin çelişkili raporuna göre, adli kontrol şartıyla tahliye edilen Halil Bağcı ve Efe Bozkurt'un tekrar tutuklanmasını istedi. 

'SİZ KATİLSİNİZ, YÜZÜNÜZE VURMAYA GELDİM'
Depremde çocuğunu kaybeden Hülya Fırat Kılıç da 6 Şubat'tan sonra Adıyaman'a 16 ay sonra gelebildiğini ifade edip, sanık Ahmet Bozkurt'a seslenerek, "Siz İsias'ın kolonlarını kestiniz ama adaletin kolonlarını katledemeyeceksiniz. Bir katliam yarattınız ama bir hukuk katliamı yaratmayacaksınız" diye konuştu. 

Adıyaman'a geldiğinde, Adıyaman'ı yıkılmış göreceğini düşündüğünü ancak aslında yıkılmadığını aktaran Hülya Fırat Kılıç, "Yıkılan sadece sizin binanız. O çadıra girip evladımı teşhis etmek zorunda kaldım. Siz katilsiniz, bunu yüzünüze vurmaya geldim. Şikâyetçiyim sanıklardan" ifadelerini kullandı. 

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi 3. Duruşma sonunda verdiği kararda, tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız'ın ayrı ayrı tutukluluklarının devamına, diğer 8 sanık hakkında ise adli kontrol hükümlerinin sürmesinde karar kılarak, davayı 22 Ekim 2024 tarihine, saat 10.00'a ertelendi.