24 Eylül 2024 Salı

İşgal altındaki topraklarda kadınlara yönelik saldırılar protesto edildi

Kobanê, Minbic ve Şehba'da alanlara çıkan kadın örgütleri, Türkiye'nin işgali altında olan alanlarda çetelerin kadınlara dönük saldırılara tepki göstererek, "Sessizlik kabul edilemez" dedi.

HABER MERKEZİ -  Türkiye ve ona bağlı çetelerin Efrîn başta olmak üzere Girê Spî ve Serêkaniye'de kadınlara yönelik saldırıları Kobanê, Minbic ve Şehba'da kadın örgütleri tarafından protesto edildi.

KOBANÊ
Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi'nde yer alan kadınlar, Kobanê'de gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla Türkiye'nin saldırılarını kınadı. Özerk Yönetim Yürütme Meclisi binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya çok sayıda kadın katıldı.

Açıklama metni Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Halkla İlişkiler Bürosu Eşbaşkanı Gulê Hesen ve Fırat Bölgesi Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Rozîn Mihemed tarafından Kürtçe ve Türkçe okundu. Türkiye'nin denetimi altındaki alanlarda özellikle kadınları hedef alan insanlık dışı suçlar işlediğinin belirtildiği açıklamada, uluslararası insan hakları ve hukuk örgütlerinin bu suçlar karşısındaki sessizliğinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.

MİNBİC
Minbic Genç Kadınlar Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen açıklamayla kadınlara dönük saldırılar kınandı. Beledî Stadı'nda gerçekleştirilen açıklamaya çok sayıda genç kadın katıldı. Açıklama metnini okuyan Genç Kadın Meclisi üyesi Melek Îsa, Türkiye'nin özgür kadın iradesini hedef aldığını ve bölgenin demografik yapısını değiştirdiğini kaydetti.

Genç kadınların saldırılara karşı direnişi büyüteceğini belirten Melek, "Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê'deki direnişçi kadınlar kol kola direneceğiz. Bedeli her ne olursa olsun direnişimiz sürecek" dedi.

ŞEHBA
Efrîn Genç Kadınlar Birliği de, Şehba'daki Serdem Kampı'nda Türkiye ve ona bağlı grupların suçlarına tepki göstermek için basın açıklaması düzenledi. Spor Birliği Eşbaşkanı Evîn Bîlal tarafından okunan basın açıklamasında, Türkiye'nin Efrîn saldırısı ile kadın mücadelesini ortadan kaldırmak istediğini vurguladı. Efrîn'de kadınlar öncülüğünde olağanüstü bir direnişin sergilendiğini belirten Evîn, "Efrîn'de kadınlar günlük olarak kaçırılıyor, işkence ve tacize maruz kalıyor. Türk devleti en son Melek Nebîh Xelîl adlı genç kadını katletti. Uluslararası kuruluşların Türk devletine tepki göstermesi gerekir" şeklinde konuştu. 

Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.