20 Eylül 2024 Cuma

İşçinin emeğini sömüren şirketler İSO 500 listesinde

İşçilerin emeğini sömüren, sefalet ücretine mahkum eden şirketler iktidardan aldığı teşvik primleri ve vergi borçlarının silinmesiyle birlikte İSO 500 listesinde yer aldı. 

İstanbul Sanayi Odası 2023 yılında Türkiye'nin ilk 500 büyük şirketini (İSO 500) açıkladı. Listede yer alan firmalar AKP döneminde milyarlarca lira teşvik aldı, vergi borçları silindi. Şirketlerin karları bir önceki yıla nazaran yüzde 300'den fazla arttı. 

Listede yer alan firmalardan biri de Antep'de bulunan Şireci Tekstil. İşçilerin haklarının gasp edildiği, hukukun yok yok sayıldığı, sık sık işçilerin direnişe geçtiği Şireci Tekstil patronu da bu süreçte karına kar kattı. İşçiye zam vermedi, açlık ve yoksulluğa mahkum etti. 

Antep'te bir fabrika işçisi Evrensel'e gönderdiği mektubunda, patronların nasıl kar ettiğini deneyimleriyle açıkladı: "Özellikle 2022 ve 2023 yılında verilen zamların düşük olması ile fabrikalarda günlerce süren fiili iş bırakma eylemlerine tanık olduk. İşçileri işletmeye almak için ikna etmeye çalışan firmaların sözcüleri "Elektrik faturamız 5 milyon geldi, malımızı satamıyoruz. İşletme her yıl zarar ediyor' diyerek kendilerini aciz göstermeye çalıştılar. Fabrikada çalışan işçilerin ilk sorması gereken soru şu olmalıdır: 'Madem ki zarar ediyorsunuz, o zaman iki yılda bir fabrika açacak parayı nereden buluyorsunuz? İSO 500 listesine nasıl girebiliyorsunuz?' 1996'ya kadar üç atölyeye sahip olan Merinos'un bugün milyar dolarlık yatırımları bulunuyor. İSO 500 listesinde ise 73. sırada yer alıyor. 27 yıllık bir sürede üç atölyeden milyar dolarlık bir servete sahip olan Merinos her yıl ihracat rekoru kırıyor. Kira, gıda gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelen işçiler ise fazla mesaiye kalarak üç beş kuruş fazla ücret alarak, bir nebze de olsa rahat etmeye çalışıyor. Bir işçi ayda bir gün işe gitmediği zaman o ay, ay sonunu getirmek doğal olarak daha da zorlaşıyor. Patronlar kârlarına daha fazla kâr katarken maalesef emekçiler yükselen enflasyon karşısında her geçen daha da geriye gidiyor."