21 Eylül 2024 Cumartesi

'İşçiler hak ihlaline uğradı, suç duyurusunda bulunacağız'

Demokrasi İçin Hukukçular'dan Yıldız İmre, 3. havalimanında haklarını isterken gözaltına alınan işçilerin, gözaltına alınma süreçlerindeki tüm hak ihlallerine dair suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
Kötü çalışma ve yaşam koşullarına karşı iş bırakan 3. havalimanı işçilerin gözaltı sürecine ilişkin Özgürlükçü Hukukçular Platformu, Demokrasi İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul Barosu'nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili avukat Züleyha Gülüm'de destek verdi.
 
Açıklamada ilk olarak konuşan Demokrasi İçin Hukukçular adına söz alan avukat Yıldız İmre, yüzlerce işçinin gözaltına aldığını ancak gözaltı sayısını kesin olarak bilmediklerini belirtti. Hukuksuz bir durumun söz konusu olduğunu söyleyen İmre, "Ne işçi sayısını biliyoruz ne de nerede tutulduklarını biliyoruz. Saatler boyunca işçilerle görüşmek istedik ancak muhatap bulamadık. Örneğin; Arnavutköy Karakolu'ndaki çavuşlar 'kesinlikle bilgi' veremeyeceklerini belirtti. İşçiler avukatlarla görüştürülmeden çıkartıldılar. İşçilerin rapoları dahi alınmadı, avukatlardan kaçırıldılar" dedi. 
 
Devletin ve şirketlerin suç ortaklığı yaptığını belirten İmre, işçilerin bu şekilde gözaltında tutulmasının tazminat hakkı anlamına geldiğini, yetkileri biran önce geri adım atmaya çağırdı.
 
'PATRONLAR KARAKOLLARA GİRDİ AVUKATLAR GİREMEDİ'
 
Yıldız'ın ardından konuşan Özgürlükçü Hukukçular Platformu'ndan Ahmet Baran Çelik ise işçilerin gözaltına alınması kararının direk olarak İstanbul Valiliği'nden verildiğini belirtti. Hukukla ilgisi olmayan bir gözaltı süreci olduğunu söyleyen Çelik, "Başka karakollarda da tutulan işçiler olabileceğini düşünüyoruz" dedi. İşçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için yaptıkları eylemin suç olarak lanse edilmek istendiğini ifade eden Çelik, "Bir örgüt durumu gelebilir. TEM Şube'nin de işlem yapabileceği söylendi. Ancak tam olarak net bilmiyoruz. Biz karakollara giremedik ancak işçilerin patronları karakollara girdi. 20'yi aşkın avukat karakollara giremedi ancak işçilerin patronları içeri çok rahat bir şekilde girdi. Ne işlem yapıldı? Orada patronların geçirdiği sürede bazı işçileri hedef gösterdiğini düşünüyoruz" diye kaydetti.
 
'GÖZALTINDAKİ İŞÇİLER İÇİN RAPOR ALINMADI'
 
160 işçinin serbest bırakıldığını söyleyen Çelik, gözaltına alınan işçiler için doktordan rapor alınmadığını vurguladı. Bu konuda da endişeli olduklarını ifade eden Çelik, sürecin takipçisi olacaklarını ve işçilerle görüşme yapmak istediklerini kaydetti.
 
'SALDIRILARIN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
 
İktidarın ve sermayenin işçilere saldırdığını söyleyen Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Sevinç Sarıkaya, "Türkiye tarihinde belki de bu ilk. İşçilerin esir kampında tutulduğunu düşünüyoruz. İşçiler sorgusuz gözaltına alındı. Hiçbirinden haberdar değiliz. Biz, işçilere yönelik bu saldırıların artacağı görüşündeyiz. Bu kadar açık bir şekilde yapılan saldırının devamı gelecektir diye düşünüyorum" dedi.
 
yeniden söz alan aukat Yıldız İmre, işçilerin gözaltına alınması sürecine ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Yıldız, işçilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili en önemli sorumlunun devlet olduğunu vurguladı ve havuz medyasının yürüttüğü karalamanın yüz kızartıcı olduğunu belirtti.