25 Eylül 2024 Çarşamba

İş cinayetlerini konu alan belgesel gösterime girdi

Kaza Değil Cinayet belgeseli, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yakınları tarafından oluşturulan Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin mücadelesine odaklanıyor.

Yönetmenliğini Fatih Pınar'ın yaptığı Kaza Değil Cinayet belgeselinin ilk gösterimi Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi'nde yapıldı. Gösterime, Adalet Arayan İşçi Aileleri, yönetmen Fatih Pınar ve çok sayıda izleyici katıldı. Büyük beğeni ile karşılanan yapım, ulusal ve uluslararası pek çok festivalde izleyiciyle buluşacak.

Yönetmen Fatih Pınar, belgeselin Norveç'te düzenlenen Bergen Assembly için hazırlandığını belirtti. Bergen Assembly'nin bu yılki temasının "ölüler aslında ölü değildir" olduğunu söyleyen Pınar, amacını, "11 yıldır verilen adalet mücadelesini belgeselde nihai bir toplama haline gelsin ve ailelerin sesini daha disiplinli, daha organize ederek insanlara duyuralım dedik" ifadeleriyle özetledi.

Pınar çekim sürecini şöyle anlattı: "Bu belgesel fikrine karar verilince, önceki çalışmalarımı bildikleri için benim yapmamı istediler. Böylece 3 Ocak'ta belgesele Vicdan ve Adalet Nöbeti ile başlamış oldum. Her iş cinayeti davasında bir aileyi ön plana çıkardık. Vicdan nöbetlerinde, karar duruşmalarında, adliye önündeki basın açıklamalarında, anmalarda, en çok katılımı olan, söz alanlar ön plana çıkmış oldu. Evlerine gidip röportajlar da yaparak hayatlarına girdik. Oğlunu kaybeden anne, baba, eşini kaybeden biri, kardeşini kaybeden biri, her biri aslında başka bir davayı temsil ediyor. Davutpaşa'dan sonra başlayan bir süreç adalet arayan aileler. Bunları belgeselde anlatmış olduk."

Yaptığı konuşmada iş cinayetlerine değinen Pınar, "Aileler biz bir yakınımızı kaybettik ama başkası yakınını kaybetmesin diyorlar. Gerçek anlamda caydırıcı yaptırımları olan kararlar çıksa davalardan eminin sermaye sahipleri buna daha dikkat edecek. İş cinayetleri azalacak. Aslında bunun altını çizmeye çalışıyoruz. Önlemleri almaları demek iş cinayetlerinin önlenmesi demek. Ama iktidar, bu kararların çıkmasının önüne geçerek aslında her zaman olduğu gibi işçisinin, yurttaşının yanında değil sermayenin yanında olduğunu gösteriyor" dedi.