24 Eylül 2024 Salı

Irkçılık karşıtı protesto dalgası Avrupa'ya yayıldı

ABD'de siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi Avrupa'nın birçok ülkesinde proteso edildi.

ABD'de siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi Avrupa'nın birçok ülkesinde on binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

KÖLN
Goerge Floyd'un Amerika'da polis tarafından katledilmesi Almanya'nın Köln kentinde protesto edildi. Almanya'da Hanau'da yaşanan faşist katliamın ardından en büyük eylem gerçekleştirildi. Neumarkt meydanından toplanan kitle miting düzenledi. Migrantifa ve BlackLivesMatter hareketinin temsilcileri birer konuşma yaptı, mesajlar okundu. Müzik dinletisinin ardından kitle Deutz meydanına yürüdü. Yürüyüşe AGİF, Young Struggle'ın olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri katıldı. Mitingde yapılan konuşmada, Türkiye'de katledilen Barış Çakan anıldı ve AKP'nin yeni siyasi darbesine dikkat çekildi.

BIELEFELD
Almanya’nın Bielefeld kentinde 6 Haziran Cumartesi gecesi Kesselbrink parkında oturan 2 siyahi gence Alman polislerinin saldırısı videoya çekilip sanal medyada paylaşılması üzerine pazar akşam saatlerinde yaklaşık 1000 antifaşist Bielelfeld’de eylem yaptı.

HILDESHEIM
Almanya'nın Hildesheim kentinde, Hildesheim Demokratik Güç Birliği'nin çağrısıyla düzenlenen eylemde, ırkçılık ve AKP-MHP iktidarının siyasi soykırımcı saldırıları protesto edildi.

Eyleme ANTİFA, AFK, Infoladen, DKTM, Meryem Kadın Komünü, Berçem Cilo Kadın Komünü, SDS, Solid, Grüne Jugend, ATİF, Die Linke, SPD, Flüchtlingsrat, DKP, Die Piraten, No Fridays no Future, IG Metall, Verdi, Demokratik Somalililer Derneği katıldı.

Angouleme Meydanı’nda düzenlenen mitingde, vekilliği gasp edilen ve rehin alınan Leyla Güven'in fotoğrafları ile HDP, TEV-DEM ve TJK-E bayrakları da taşındı.

BRÜKSEL
Belçika'nın başkenti Brüksel'de 10 bini aşkın kişi ırkçılık ve polis şiddetine karşı yürüdü. Yürüyüşün ardından kitle ile polis arasında çatışma yaşandı. Eylemde çöp konteynırları ateşe verildi. Çatışmalarda birçok kişi yaralandı.

MADRİD
İspanya'nın başkenti Madrid'de valiliğe göre 3 bin dolayında kişi ABD büyükelçiliği önünde bir araya geldi. Eylemde 46 yaşındaki George Floyd'un öldürülmesine tepki gösterildi. Eylemciler sık sık "Nefes alamıyorum" diyerek, Floyd'un sözlerini tekrarlarken, "Adalet olmadan barış olmaz" diye slogan attı.

İspanya'da Barcelona dahil on dolayında kentte eylemler gerçekleşti.

ROMA
İtalya'nın başkenti Roma'da Piazza del Popolo'da binlerce genç, yumruklar havada diz çökerek dokuz dakika sessiz protestoda bulundu. Bu süre, Amerikalı beyaz polisin George Floyd'un boynuna dokuz dakika boyunca diziyle basmasını temsil ediyor. Eylemciler daha sonra hep birlikte kalkarak "nefes alamıyorum" diye haykırdı.

BRİSTOL
Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da binlere kişi, eylem yasağına rağmen ikinci gün de sokaklara çıktı. Aralarında Bristol'un de olduğu diğer birçok kentte de eylemler yapıldı. Köleci geçmişi olan Bristol'da köle tüccarı Edward Colston'ın heykeli yıkıldı ve ayaklar altına alındı. Londra'da barışçıl bir gösterinin sonunda polisle çatışmalar yaşandı.