3 Ekim 2024 Perşembe

Irkçı saldırıya uğrayan askere soruşturma

Edirne'de zorunlu askerlik sırasında, Kürtçe eğitimi savunduğu için ırkçı saldırıya uğrayan Çetin Doğan hakkında, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma açıldı.

Edirne'nin Süloğlu ilçesinde bulunan 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda zorunlu askerlik yaptığı sırada Kürtçe eğitimi savunduğu için bir grup ırkçı asker tarafından darp edilen 20 yaşındaki Çetin Doğan hakkında dava açıldı. 

HK33 piyade tüfeği ile darp edilen Doğan'ın, burun ve alın kemiği kırılmış, kaburgasında çatlama ve bacaklarında da morarma meydana gelmişti. 15 Ağustos'ta yaşanan saldırının ardından hastanede 3 gün tedavi gören Doğan'ın şikayeti üzerine Edirne Süloğlu Savcılığı tarafından Doğan'ı darp ettikleri tespit edilen 2 asker hakkında "Kasten yaralama" suçlaması ile soruşturma başlatıldı. Başlatılan soruşturma kapsamında iki askerin ifadesi alındı.

HEM MAĞDUR HEM ŞÜPHELİ
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre askerlerin verdikleri beyanlar üzerine ise savcılık, Doğan hakkında da "örgüt propagandası yapmak" ve "emre itaatsizlik" iddiaları ile soruşturma başlattı. Savcılık soruşturma dosyasında tarafların ifadelerine, olaya dair tutanaklara ve hastane raporlarının yanı sıra Mezopotamya Ajansı'nda 14 Eylül'de yayınlanan haberlerin metinlerine yer verdi.

DARP ETTİĞİNİ KABUL ETTİ
Doğan'ı darp ettikleri için haklarında "Kasten yaralama" suçlaması ile soruşturma açılan askerlerden U.C.Y., Doğan'a dönük saldırıyı kabul ederek, Doğan'ın Kürtçe'den bahsettiğini, "Biz sizden, siz de bizden şehitler aldık" cümlesini kurduğunu öne sürdü. U.C.Y. ifadesinin devamında "Ben şehitlerin hakkını kim verecek diyerek ve sinirlerime hakim olamayarak, AK-47 Kaleşnikof silahın dipçiği ile alın kısmına sert bir şekilde vurdum. Vurmanın etkisi ile silahın dipçiğinin plastik kısmı kırıldı. Çetin Doğan'ın alnından kanlar akıyordu. Olayı gören kimse olmadı. Olaydan sonra ben nöbeti bıraktım. Doğan'a vurduğum için pişman değilim" ifadelerini kullandı.