23 Eylül 2024 Pazartesi

Irak'ta yüz binler meydanlara çıktı

Irak'ta eylecilerin hükümete tanıdığı süre doldu ve dün yüz binlerce kişi alanlara çıktı.

Irak'a 1 Ekim'de başkent Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların ağırlıklı olarak yaşadıkları Irak'ın güneyinde yer alan Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye, Vasıt kentlerinde başlayan eylemler dün de devam etti. Eylemciler hükümete, yeni teknokrat bir hükümetin kurulması, erken genel seçime gidilmesi ve eylemcileri katledenlerin yargılanması için tanıdığı üç günlük süre dün doldu.

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI
Eylemciler, talepleri yerine gelmediği için dün sabah saatlerinden itibaren başta başkent Bağdat olmak üzere eylemlerin devam ettiği, Basra, Necef, Kerbela, Zikkar, Müssenna, Missan, Divaniye, Nasıriye şehirleri başta olmak üzere, Babil, Rumese, Semave kentlerinde yüz binlerce kişi olarak meydanlara çıktı.

Eylemciler, şehir içi ve şehirlerarası yolları da trafiğe kapattı. Yine Bağdat şehir merkezinideki yollar, köprüler ile Bağdat'ın Irak'ın güney illeri arasındaki bağlantıyı sağlayan anayolu trafiğe kapattı.

Kerbela'nın ana köprüsü Zaribe ile Musenna'daki 4 köprü trafiğe kapatıldı. Semave ve Rumese kentlerinde de ulaşımda aksamalar yaşandı, Zikar-Musenna arasındaki şehirlerarası yol da ulaşıma kapandı.

Bakuba'da da eylemciler Cumhuri Köprüsü'nü kapattı, kente ulaşım sağlanamadı. Öte yandan Divaniye-Babil vilayetlerini bağlayan ana yol da kapatılan yollar arasında.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR
Irak'ın başkenti Bağdat'ta, düzenlenen eylemlerde 2 kişi hayatını kaybederken, aralarında göz yaşartıcı gazdan etkilenenlerin de bulunduğu 14'ü subay 74 kişi yaralandı.

EYLEMCİLERİN TALEPLERİ
Ülkede Ekim ayı başından bu yana devam eden protestolarda 500 dolayında kişi hayatını kaybederken, 25 bin kişi de yaralandı. Sokakların baskısı sonucu Aralık ayında Başbakan Adıl Abdulmehdi istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu eylemcilerin ilk zaferi olurken, talepleri ise karşılanmadı.

Eylemciler, özellikle genel seçimler, seçim yasasının reformdan geçirilmesi, bağımsız bir başbakanın belirlenmesi ve yolsuzluklara son verilmesini istiyor. Yolsuzluklar 16 yıl içerisinde milli gelirin iki katından fazlasını yuttu. Eylemciler, ayrıca etnisite ve mezhepçiliğe dayalı olarak paylaştırılan siyasi sisteme de son verilmesini talep ediyor.