23 Eylül 2024 Pazartesi

Irak'ta toplu mezar bulundu

Irak'ta, IŞİD çetelerinin katlettiği insanları gömdüğü toplu mezar bulundu. 150 metre derinliğindeki çukurda, yaklaşık 1000 ceset olduğu açıklandı.

Irak'ın Telafer kentinde katil IŞİD çetelerinin, 2014-2017 arasında katlettiği yaklaşık 1000 kişinin olduğu toplu mezar bulundu. Telafer Belediye Başkanı Kasım Muhammed, "Çukurda en az 1000 ceset var. IŞİD bazı kurbanları hâlâ canlıyken buraya atmış" dedi.

IŞİD'in kazdığı 150 metre derinliğindeki çukurun, cesetlerin çokluğu nedeniyle şu an sadece 20 metre derinliğinde olduğu belirtiliyor. Iraklı yetkililer, mezardaki kişilerden 30'unun Şengalli Ezidiler olduğunu, büyük çoğunluğunun ise Telaferli Şiilerden oluştuğunu söyledi.

'İNSANLAR CANLIYKEN EL BOMBALARIYLA ÇUKURA ATTILAR'
IŞİD'in çetelerinin Şengal'de gerçekleştirdiği soykırımından kurtulan Süleyman Hadi, söz konusu çukuru daha önceden duyduğunu anlattı. Süleyman Hadi, "3 Ağustos 2014'te kaçmaya çalışırken Şengal'de yakalandık. Bizi önce Musul'a, sonra Telafer'e götürdüler. Musul'dayken cep telefonu taşıdıkları tespit edilen 20-30 Ezidi erkeği bizden ayırdılar. Sonra onlar da Telafer'e getirildiler, bu çukura atıldıklarını duyduk" dedi. IŞİD'in elinden kaçmayı başardığını anlatan Hadi, "Militanların Ezidileri bu çukura canlı attıkları ve etraflarına el bombaları fırlattıkları anlatılıyordu" diye konuştu.

Şengal'in IŞİD çetelerinden temizlendiği, Kasım 2015'ten beri, bölgede 70'den fazla toplu mezar bulundu. Mezarlardan bazıları yağmur ve sel gibi doğa olaylarının sonucunda, bazıları yerel halkın kazması sonucu ortaya çıktı. Çetelerin en çok saldırdığı Koço köyünde 16 mezar bulundu. Katil IŞİD çetelerinin, sadece Koço'da yüzlerce erkek ve yaşlı kadını öldürdüğü; 700'den fazla kadın ve çocuğu da rehin aldığı açıklanmıştı.