23 Eylül 2024 Pazartesi

Irak'ta hükümet karşıtı eyleme polis saldırısı: 17 yaralı

Irak polisi hükümet karşıtlarının eylemlerine saldırdı. Saldırıda Bağdat'ta en az 14 kişi Nasıriye'de ise dördü gerçek mermi ile olmak üzere en az 17 kişi yaralandı.

Irak'ın başkenti Bağdat başta olmak üzere diğer kentlerde hükümet karşıtı eylemlere polis saldırdı. Polisin saldırısında Bağdat'ta en az 14 kişi Nasıriye'de ise dördü gerçek mermi ile olmak üzere en az 17 kişi yaralandı.

Polis, cumartesi günü eylemcilerin toplandığı alanları dağıtmaya başlamıştı. Saldırılar Şii dini lider Mukteda el Sadr'ın protesto hareketine desteğini çektiğini açıklamasının ertesi günü başladı.

Cumartesi günü yaşanan olaylar sırasında Bağdat ve Nasıriye'de en az üç kişi mermiyle vurularak hayatını kaybetti, onlarca kişi ise yaralandı.

Eylemciler bu sabah toplandıkları alanlara geri dönmesinin ardından Bağdat'ta polis eylemcilere gerçek mermi ile saldırdı. Eylemciler ise polise taş ve molotofkokteyli ile karşılık verdi. Polisin Nasıriye'de de gerçek mermi kullandığı bildirildi. Ancak burada ölen ya da yaralanan olduğu yönünde bir bilgi edinilemedi.

Şii dini lider Mukteda el Sadr ekim ayında protestolar başladığında, eylemcilere destek vererek hükümeti istifaya çağırmıştı. Parlamentonun büyük bölümü üzerinde kontrol sahibi olan el Sadr'in bakan pozisyonuna sahip birçok destekçisi de bulunuyor. Mukteda el Sadr geçen cuma protesto hareketine olan desteğini geri çekmişti.