20 Eylül 2024 Cuma

Irak merkezli uluslararası kurumlardan işgale karşı kampanya

Dünyanın farklı ülkelerinde bulunan Irak merkezli kurum ve kuruluşlar, Türk devletinin Irak'a yönelik işgal saldırılarına karşı ortak açıklama yaptı. İmza kampanyasına dönüştürülen çağrı metninde, Irak halkı ve insan hakları örgütlerine işgale karşı durma çağrısı yapıldı.

Dünyanın farklı ülkelerinde bulunan Irak merkezli onlarca kurum, kuruluş ve kişi, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı kampanya başlattı. Kampanyanın startı Irak halkı, Irak hükümeti, Irak Parlamentosu ve dünyaya hitaben yapılan ortak bir açıklama ile verildi.

Türk devletinin Başûrê Kürdistan Bölgesi'ne yönelik ağır ve yasaklı silahlarla askeri saldırılar gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, "Türk devleti bu saldırılar sırasında tehlikeli bir derinliği işgal ederek onlarca sabit ve hareketli noktayla birlikte sayısı 70'i aşan büyük kamplar kurdu. Türkiye bu askeri yığınağın ardından Duhok ve Zaxo bölgesine yeniden saldırılar düzenledi ve 8 yeni kamp (askeri üs) kurarak bunlara 300 askeri zırhlı araç ve bin Türk askeri konuşlandırdı. Tüm uluslararası normları hiçe sayarak, ana ve hayati yollarda kontrol noktaları kurup, Iraklı yurttaşların hareketlerini kontrol etmeye başladı ve onlarca Hristiyan ve Kürt köylerini boşaltıp halkı bölgelerinden uzaklaştırdı" denildi.

'IRAK'I İŞGALE YÖNELİK AÇIK BİR STRATEJİ'
Türk devletinin Kobanê saldırısı ve Efrîn işgali hatırlatılan açıklamada, PKK'yi bahane ederek Irak topraklarını işgal etmeye yönelik açık bir strateji izlediği vurgulandı.

Irak halkına ve demokratik güçlere çağrıda bulunulan açıklamada, Türkiye'nin, Irak devletinin egemenliğini tehdit ettiğine, Irak halklarının insan haklarını çiğnediğine dikkat çekilerek buna karşı durma çağrısında bulunuldu.

Türk devletinin, Kürt halkını hedef alan saldırıları boyutlandırmasında, sessiz kalınarak göz yumulmasının en temel etmen olduğu belirtilen açıklamada, "İnsan hakları korunmalı, bölge halkının güvenlik talepleri karşılanmalı, Türk tanklarının ve uçaklarının işlediği suçlar durdurulmalı ve çağrımızın sesi daha yükseğe ulaşmalıdır. Kendi topraklarında güvenlik ve barış haklarını savunmak için öncelikle Irak halkının kararlılıkla ve büyük bir güçle ayağa kalkmasını talep ediyoruz" denildi.

Türk devletinin hayalinde Kerkük'ü işgal etmek olduğu vurgulanan açıklamada, Kürdistan, Ninova ve Kerkük dahil olmak üzere Musul vilayeti dediği bölgeyi ilhak etme hayali taşıdığı belirtildi.

Açıklamada şu talepler yer aldı:
" İşgal edilen alanlarda, tehdit altındaki bölgelerde egemenliğe saygı duyulması ve ihlallerin önünün alınması.
Türk devletinin çeşitli bahaneyle Irak topraklarına girmesine izin veren anlaşmaların iptalinin sağlanması.
Irak'taki tüm yabancı güçlerin Irak topraklarındaki askeri varlığına son verilmesi.
Halkın topraklarına ve mülklerine yönelik ve insanları doğrudan etkileyen her türlü zararın tazmin edilmesi."