22 Eylül 2024 Pazar

Irak Başbakanı eylemcileri tehdit etti

Irak'ta 1 Ekim'de bu yana devam eden hükümet karşıtı protestolarda en az 280 kişi hayatını kaybetti. "Barışçıl gösteriler korunsun" diyen Başbakan Abdulmehdi, yasaları ihlal edenleri ise müebbet hapisle tehdit etti.

Irak'ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi nedenlerle 1 Ekim'de başlayan eylemler, iki haftalık aranın ardından 25 Ekim'de yeniden başlamıştı. 

Eylemciler, 4 Kasım günü başkent Bağdat'taki Başbakanlık ofisine ve devlet televizyonuna yürümek istemiş, ancak polis, protestocuları engellemek için gerçek mermi kullandığı bildirilmişti.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, hükümet karşıtı protestolarda "barışçıl gösterilerin" korunmasını isterken, yasaları ihlal edenlerin ise müebbete kadar hapis cezası alabilecekleri yönünde tehdit etti.

Başbakan Abdulmehdi yaptığı yazılı açıklamada, protestolarda "terör ve suç eylemlerinin" yaşandığının açık bir şekilde gözler önünde olduğunu savundu, Irak halkı ve emniyet güçleri hedef alınarak devletin prestijine zarar verilmeye çalışıldığını iddia iddia etti.

Abdulmehdi, eylemler sırasında milletvekillerine ait evler ve emniyet binalarını ateşe verenlerin yanı sıra kamu binalarını işgal edenlerin de müebbet hapisle cezalandırılacağını söyledi.