22 Eylül 2024 Pazar

Irak Başbakanı Abdulmehdi istifa edeceğini açıkladı

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Necef ve Nasiriye'de polis ve askerin hükümet karşıdı eylem yapanlara ateş açması sonrası çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesinin ardından istifa edeceğini açıkladı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Necef ve Nasiriye'de polis ve askerin hükümet karşıdı eylem yapanlara ateş açması sonrası çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesinin ardından istifa edeceğini açıkladı. Abdülmehdi'nin açıklaması sonrası başkent Bağdat'ta sevinç gösterileri düzenlendi.

Irak'taki Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani protestolara yapılan saldırıyı kınayarak, hükümetin değişmesi çağrısı yapmıştı.

Sistani Kerbela'dan yaptığı açıklamada, hükümetin iki aydır gelişmeleri kontrol altına alamadığını söyleyerek Irak Parlamentosu'ndan, Abdülmehdi hükümetine verdiği desteği çekmesini istedi.

Adil Abdülmehdi açıklamasında bu çağrıya cevaben istifa kararı aldığını kaydetti.

Abdülmehdi'nin ofisinden yapılan açıklamada, Başbakanın istifasını Cumhurbaşkanı Berham Salih'e sunacağı belirtildi.

Daha önce Irak Meclisi'nde en büyük gruba sahip olan Şii lider Mukteda Sadr, hükümetin istifasını ve erken seçim yapılmasını talep etmişti.

Sadr, son olarak bugün "Irak'ta olanlar, faşist bir hükümetle barışçılığa uymayan eylemciler arasında bir kör döğüşüdür" dedi.