20 Eylül 2024 Cuma

'İradeye saygı' yürüyüşüne Mardin ve Şırnak'ta destek eylemleri

Mardin ve Şırnak'ta "iradeye saygı" yürüyüşüne destek verildi. İdil'de yapılmak istenen yürüyüşe polis saldırdı. Saldırıya, "Hesap vereceksiniz" diye tepki gösteren kitle oturma eylemi yaptı. 

Hakkari'ye yönelik kayyum darbesine karşı Marmara ve Ege Bölgesinin başlattığı "İradeye saygı yürüyüşü"ne destek amacıyla Mardin'in Kızıltepe ve Şırnak'ın İdil ilçesinde yürüyüş gerçekleşti. 

Mardin'de Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kızıltepe Belediyesi önünde bir araya gelenler, Özgürlük Meydanı'na yürüdü. "Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz" pankartının taşındığı yürüyüşte, "Belediyeler bizimdir", "İrademe dokunma", "Gasba izin vermeyeceğiz" ve "Jinên ciwan rê nadin qayuman" dövizleri taşındı.

Sık sık, "Kayyum irademe dokunma", "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî berxwedana Colemêrg" sloganlarının atıldığı yürüyüş sonrası açıklamada konuşan DEM Parti Mardin İl Eşbaşkanı Mehmet Mehdi Tunç, kayyumun Kürdistan'da yarattığı tahribatlara dikkat çekti. Halk belediyeciliğinin önemine işaret eden Tunç, kayyumun hırsızlık ve talandan başka bir şey olmadığını dile getirdi. PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Tunç, mevcut sorunların tamamının kaynağının Kürt sorunu ve tecrit politikası olduğunu belirterek, bu politikalara bir an önce son verilmesi ve çözüm için İmralı kapılarının açılması gerektiğini ifade etti.

Konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Eylem daha sonra sloganlar eşliğinde sona erdi.

İDİL'DE POLİS SADIRISINA OTURMA EYLEMİYLE YANIT VERİLDİ
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak İl Örgütü'nün İdil ilçesinde düzenlemek istediği yürüyüşe ise polis saldırdı. Aralarında DEM Parti Şırnak milletvekilleri Newroz Uysal ve Zeki İrmez, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il yöneticileri, Barış Anneleri üyeleri İdil, Cizre ile Silopi belediye eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu kitle, DEM Parti İdil İlçe Örgütü önünden belediyeye yürümek istedi.

Ancak kitleyi engelleyen polis, yürüyüşte kararlı olan kitleye bir süre sonra saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda, İdil Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Adıbeli, polis kalkanı ile yaralandı. Kısa süre yerde kalan Adıbeli daha sonra kendine geldi.

Polis saldırısına, "Hesap vereceksiniz" diyerek tepki gösteren kitle, polis ablukasında oturma eylemi gerçekleştirdi.