20 Eylül 2024 Cuma

İradeye saygı yürüyüşü Zap Köprüsüne ulaştı

Hakkari Belediyesine yönelik kayyum darbesine karşı 30 Haziran günü Marmara ve Ege'den başlayan "İradeye saygı yürüyüşü" Zap Köprüsüne ulaştı. Yürüyüşçüleri burada halk ve feministler karşıladı.

Kayyum darbesine karşı Marmara ve Ege'den araçlarla başlayan Van'dan itibaren yürüyüşle süren "İradeye saygı yürüyüşü" 7. gününde sürüyor. Zap Köprüsüne ulaşan yürüyüşçüleri halk ve feministler karşıladı.

Daha sonra kalabalık bir kitlenin katılımıyla açıklama yapıldı.

'MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'
Burada konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eşbaşkanları Gülşen Kurt ve Kadir Şahin halkı selamladı, irade gasbı sona erene kadar devam edeceğini vurguladı.

OTLU: İRADEYE SAYGI YÜRÜYÜŞÜ KÜRT HALKININ STATÜ HAKKININ TANINMASIDIR
Ardından söz alan DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Devrimci Gençlik köprüsüne ulaştıklarını hatırlattı. Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının Zap Köprüsünü Kürt halkıyla buluşmak, kardeşleşmek için inşa ettiklerini söyledi. "Denizler, Amed'de Mardin'de ormanlar yanarken insanlarımız katledildiği gibi katledilmesin diye buraya gelmişti" diyen Otlu, Türkiye halklarına Deniz olma çağrısı yaptı. Birleşerek kazanacaklarını söyleyen Otlu, "İradeye saygı yürüyüşü birleşik mücadelenin yürüyüşüdür. İradeye saygı yürüyüşü Kürt halkının statü hakkının tanınmasıdır, faşizme karşı yürüyüşüdür. Yaşasın birleşik mücadelemiz. Bijî berxwedana Colemêrg" diye konuştu.

Otlu konuşmasını, Deniz Gezmiş'in idam edilirken haykırdığı "Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği" sloganıyla sona erdirdi.

İRMEZ: KÜRT HALKININ İRADESİNİ KIRAMAYACAKSINIZ
DEM Parti Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Kürt halkının iradesinin daha önce iki kez kayyum darbesiyle gasp edildiğini hatırlattı, kayyum darbesini kabul etmeyeceklerini vurguladı. Kürt halkının iradesinin yüz yıldır yok sayıldığını bu nedenle de Kürt sorununun çözülmediğini söyleyen İrmez, "Cumhurbaşkanı Esad'la görüşeceğini söylüyor ama çözüm İmralı'dadır. Ne yaparlarsa yapsınlar Kürt halkının iradesini kıramayacaklar. Halkımız her alanda buna karşı direnişini büyütecek" dedi.

Açıklamanın ardından yürüyüşe katılan kadınlar ve feminist kadınlar Zap suyu üstündeki Devrimci Gençlik Köprüsü'ne pankart astı. Kadınlar, "Jin, jîyan, azadî", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganlarını attı.

Yürüyüşçüler, ardından tekrar yola çıktı.