20 Eylül 2024 Cuma

'İradeye saygı yürüyüşü' sürüyor: Boyun eğmedik, teslim olmadık

Batman'dan seslenen "iradeye saygı" yürüyüşçülerinden DEM Parti Milletvekili Tiryaki, "Türkiye'nin her yerinde kayyuma karşı oturma eylemleri yapıldı. Nefesimiz yettiğince kayyumlara karşı direneceğiz, bu rejim sona erene kadar mücadelemiz sürecek" ifadelerini kullandı. Hiçbir saldırı karşısında boyun eğmediklerini vurgulayan DEM Parti Milletvekili Otlu da, "Ama AKP rejimi şunu bilmelidir. 40 yıldır boyun boyun eğmedik, teslim olmadık. Seyid Rızaların, Şeyh Saidlerin, Mazlum Doğanların, Deniz Gezmişlerin dediği gibi; bu da size dert olsun. Mücadelemiz büyüyerek sürecektir. İradeye saygı duyun. Yaşasın birleşik mücadelemiz" dedi.  

"İradeye saygı" yürüyüşçüleri Batman'dan seslendi. Mücadelenin büyüyerek süreceğini vurguladı. Marmara ve Ege Bölgesinden yola çıkan yürüyüşçüler Ankara ve Adana'nın ardından dün akşam Batman'a vardı. Burada slogan, zılgıt ve halaylarla karşılanan yürüyüşçülerle birlikte kent merkezine geçildi.

Yürüyüşçüler "Bijî berxwedana zindanan", "Kayyumlar gidecek halklar gelecek" ve "Jin jiyan azadî" sloganlarıyla Yılmaz Güney Parkında buluşuldu. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri Çiçek Otlu, Ceylan Akça Çupolo, Mehmet Rüştü Tiryaki, Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, DEM Parti, DBP Batman İl Örgütü, Batman Emek ve Demokrasi Platformu ile binlerce kişi katıldı.

HALAYLARIN ARDINDAN YÜRÜYÜŞE GEÇİLDİ
Uzun süre çekilen halayın ardından parktan oluşturulan kortejle yürüyüşe geçildi. "Em ji bo vîna xwe dimeşin" pankartının açıldığı yürüyüşte "Êdî bes e", "Atanmışlar değil direnenler kazanacak" "Belediyeler halkındır", "İrademizi gasp edemezsiniz", "Rabe rabe", "İrademe dokunma", "Kayyumlar darbedir",  "Kayyumlara geçit yok", "Kayyum kültür kıyımıdır", "İradeye hürmet kayyumu defet", "Direnişimizi tecrit edemezsiniz" ve "Em rê nadın qayûman" dövizleri taşındı.

BATMAN HALKINDAN YÜRÜYÜŞE DESTEK
Yürüyüş gerçekleştirilirken yoldan geçenler de zafer işareti ve alkış, araçları ile geçenler çaldıkları kornalar, evlerinin balkonuna çıkan halk ise zafer işareti, zılgıt ve sarı, kırmızı, yeşil renkleriyle karşıladı. Yürüyüşte sık sık "Kürdistan goristan ji bo faşistan", "Bê serok jiyan nabe", "Bijî serok Apo", "Direne direne kazanacağız", "Gün gelecek devran dönecek kayyumlar halka hesap verecek", "Bijî berxwedana Colemêrg"  sloganları atıldı. Yılmaz Güney Parkı önünde başlayan yürüyüş belediye önünde "Bijî berxwedana zîndanan" sloganları eşliğinde son buldu.

TİRYAKİ: NEFESİMİZ YETTİĞİNDE KAYYUMLARA KARŞI DİRENECEĞİZ
Kürt halkının, iradesine saygı duyulması için alanlarda olduğunu kaydeden DEM Parti Batman Milletvekili  Mehmet Rüştü Tiryaki, "Buraya gelen halkın tek bir mesajı var. İradeye saygı gösterilmesi. Türkiye'nin herhangi bir yerinde seçimler nasıl yapıldıysa Kürdistan'da da halk iradesini seçecektir. Seçilmiş belediye başkanların yerine kayyum atanmasını, gayri meşru rejimi yok sayacağız. OHAL döneminde yapılan KHK'leri tanımıyoruz, meşru değildir. Anayasada hiçbir belediye başkanın suç nedeniyle görevden uzaklaştırılamaz, hiçbir arkadaşımız hukuk dışı hareket ettiği için görevinden alınmadı. OHAL döneminde kayyum rejiminin temelini oluşturdular. Türkiye kalıcı bir OHAL rejimiyle yönetilmektedir. Antidemokratik uygulamaların hepsi OHAL döneminde koyulan kanunlardır. Türkiye OHAL ile yönetiliyor. Türkiye'deki demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri kayyum rejimini tanımıyor. Türkiye'nin her yerinde kayyuma karşı oturma eylemleri yapıldı. Nefesimiz yettiğince kayyumlara karşı direneceğiz, bu rejim sona erene kadar mücadelemiz sürecek" ifadelerini kullandı.

'BOYUN EĞMEDİK, EĞMEYECEĞİZ'
DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu da on yıllardır mücadele ettiklerinin altını çizdi. "Yok sayarak, Kürt sorununda çözümsüzlük üretenlere karşı birleşik mücadelenin sesi" olacaklarını söyleyen Otlu, İstanbul'dan Diyarbakır'a Van'a Hakkari'ye her yerde birleşik mücadelenin sesini yükselteceklerinin altını çizdi. 10 Ekim, Sivas, Suruç katliamı davalarını işaret eden Otlu, "AKP rejimi asla katillere ceza vermiyor" dedi. Otlu, "Sinan Ateş davasında nasıl çürümüş ve çeteci bir devlet olduğunu gösterdi. Kayyum siyasetiyle de gösteriyor çeteciliğini, çürümüşlüğünü, sömürge valilerini atayarak, eşbaşkanlık sistemimize saldırıyor. Ama AKP rejimi şunu bilmelidir. 40 yıldır boyun eğmedik, teslim olmadık. Seyid Rızaların, Şeyh Saidlerin, Mazlum Doğanların, Deniz Gezmişlerin dediği gibi; bu da size dert olsun. Mücadelemiz büyüyerek sürecektir. İradeye saygı duyun. Yaşasın birleşik mücadelemiz." 

Konuşmaların ardından bir süre yapılan oturma eylemiyle açıklama sona erdi.