20 Eylül 2024 Cuma

İradeye saygı yürüyüşü sona erdi: Viyan Tekçe başkan vekili atansın

Hakkari Belediyesi'nde kayyum darbesine karşı gerçekleştirilen "İradeye saygı yürüyüşü"nün son gününde yapılan basın açıklamasında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Kayyum derhal geri çekilsin, Viyan Tekçe derhal başkan vekili olarak atansın" çağrısı yaptı.

Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına karşı başlatılan "İradeye saygı yürüyüşü" 9. gününde son buldu. Yürüyüşün kent merkezine yaklaşması ile birlikte insanlar pencerelere çıkarak zafer işareti ve sloganlarla yürüyüşçüleri karşıladı. 

Yürüyüşe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti bileşenleri, belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri ve 500'e yakın kişi katıldı.

Yürüyüş, Hakkari Valiliği önünde yapılan basın açıklamasıyla son buldu.

HATİMOĞULLARI: İRADE DEMOKRASİDE HALK DEMEKTİR
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Türkiye ve Kürdistan'ın dört bir yanından insanların yola düşüp kent kent dolaşarak buraya kadar geldiğini söyledi.

Bu yürüyüşte tek taleplerinin "iradeye saygı" olduğunu ifade eden Hatimoğulları, "İrade demokraside halk demektir, ama diktatörlükte irade demek saray demektir, tek adam demektir. İrade nedir? Demokrasidir, adalettir. Ama otoriter faşist rejimlerde irade kolluk kuvvetidir, kayyumdur, seçilmişin yerine atanmışı getirmektir. Bizler iradeye saygı diyoruz. Türkiye'de eğer seçme ve seçilme hakkı erken dönemde yasalaşmışsa, bu halkın iradesinin sandıktan çıkanın doğrudan iradesinin tanınması demektir" ifadelerini kullandı.

'KAYYUM ATANDIĞI GÜNDEN BERİ ALANLARDAYIZ'
Mehmet Sıddık Akış'ın haksızca 19 yıl cezaya çarptırıldığını ve yerine valinin kayyum atandığını hatırlatan Hatimoğulları, kanunun apaçık çiğnendiğini söyledi. "Belediye Meclisimiz toplandı, Viyan Tekçe eşbaşkanımızı başkan vekili olarak seçti. Şu anda yapılması gereken Viyan Tekçe arkadaşımızın belediye başkanımızın resmi atamasının gerçekleşmesidir ama bunu yapmıyorlar" diyen Hatimoğulları, kayyum atandığı günden beri alanlarda olduklarını vurguladı. Sarayın ve kayyumun halkın iradesi ve kararlılığını görmesi gerektiğinin altını çizen Hatimoğulları, Hakkari halkının iradesi çiğnenerek anayasanın da çiğnendiğini söyledi.

'VİYAN TEKÇE DERHAL BAŞKAN VEKİLİ OLARAK ATANSIN'
Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere uyma çağrısı yapan Hatimoğulları, "Buradan bir kez daha haykırıyoruz: Nasırlı, su toplayan ayaklarımızla yürüyüş kolu olarak güneşten yanan tenimizle irademize sahip çıkıyoruz. Kayyum derhal geri çekilsin, Viyan Tekçe derhal başkan vekili olarak atansın. Dün olduğu gibi bugün de sadece DEM Parti olarak değil, Türkiye'deki bütün demokrasi güçleriyle, haktan, adaletten yana olan bütün kesimlerle irademize saygısızlık yapanlara karşı eylemlerimiz ve etkinliklerimiz devam edecek" dedi.

"Kayyuma karşı Türkiye'nin her yerinden tepkiler yükseldi. Çünkü bu sorun sadece Kürdün sorunu değil. Bu sorun sadece Hakkari'nin, sadece DEM Parti'nin sorunu değil. Kayyum atanması demek demokrasinin asgari koşulu olan seçme ve seçilme hakkımızın elinden alınması demektir" ifadelerini kullanan Hatimoğulları, kayyuma karşı dört bir yanda eylemlerinin devam edeceğini vurguladı.

BAYINDIR: DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, kayyumlara karşı Kürt halkı ve dostlarının ayakta olduğunu söyledi. Bayındır, şöyle devam etti: "Onlar bir iki gün eylem yapıp bu işi bitireceğimizi düşünüyorlardı. Ama şunu bilsinler ki, bizler asla durmayacak ve halkımızın iradesi için direnmeye devam edeceğiz. Yüreği yaralı annelerimiz, şehitlerimiz ve Colemêrg halkımız bilsin ki biz sonuç alıncaya kadar direneceğiz ve durmayacağız. Halkımız iradesine sahip çıkacaktır. Biz burada eşitlik, demokrasi ve barışa sahip çıkıyoruz. Bunun için biz haklıyız. Bizler hakkımızı alana kadar bu direnişimize devam edeceğiz. Yürüyüşümüz bitti ama bu mücadele devam edecek ve mutlaka sonuca ulaşacaktır."

'ZALİMLERE KARŞI MÜCADELE HAKTIR'
Zalimlere karşı mücadele etmenin hak olduğunu ifade eden Bayındır, "Biz, sizi kanunlarımıza uymaya çağırıyoruz. Anayasanızı ayaklar altına almayın ve bunun gereğini yapın. Bunun için Kürt halkının iradesini ayaklar altına almayın. Bilin ki 70 yaşındaki annelerimiz, 80 yaşındaki yaşlılarımız, sizi öfkelerinde boğacak. Kimse bizim irademizin önünde duramayacak" dedi.

Açıklama, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından "Colemêrg ya me ye" sloganlarıyla sona erdi.