25 Eylül 2024 Çarşamba

İpekyolu Belediyesi'ne kayyum atandı

İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Azim Yacan'ın yerine İlçe Kaymakamı Sinan Aslan kayyum olarak atandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Van'ın İpekyolu Belediyesi'ne de kayyum atandı. Kayyum atanarak gasp edilen HDP'li belediye sayısı 16'ya yükseldi.

Gözaltında olan İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Azim Yacan, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden aldı. Yacan'ın yerine kayyum olarak İlçe Kaymakamı Sinan Aslan atandı.

Dün sabah saatlerinde gözaltına alınan belediye eşbaşkanları Azim Yacan ve Şehsade Kurt'un da gözaltı sürelerinin uzatıldığı öğrenildi.

HDP'liler milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Sait Dede ve Şevin Coşkun, HDP il yöneticileri ve belediye meclis üyeleri tarafından belediye hizmet binasında dün başlatılan nöbet eylemi de kayyum atandığı tebliğ edildikten sonra son buldu. Partililer gece saat 03.30'da belediye binasından ayrıldı.

İpekyolu Belediyesi ile kayyum atanan HDP'li belediye sayısı 16'ya yükseldi. 31 Mart seçimlerinden sonra HDP'nin Van'da kazandığı Büyükşehir Belediyesi ile birlikte toplam 4 belediyeye kayyum atanmış oldu. Kentte HDP'nin kazandığı 3 belediye de eşbaşkanının KHK'li olduğu gerekçesiyle mazbataları verilmemişti.

MECLİS ÜYELERİNDEN TEPKİ
Azim Yacan ve Şehsade Kurt'un gözaltına alınmasına ve belediyeye kayyum atanmasına tepki gösteren İpekyolu Belediye Meclis üyeleri, mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. Meclis Üyesi Hakkı Cemal "Önceki dönemde de belediyelerimize kayyum atandı. Şimdi de 16 belediyemize kayyum atanmış durumda. Gözaltı ve kayyumlarla, demokrasi dışı yöntemlerle, sıkı yönetimle bu işler çözülmez. Biz Türkiye halklarının ve Kürt halkının, demokrasiye inanların, özgürlüğe inananların, inançlı insanların inançları gereği vicdanlarıyla hareket etmelerini istiyoruz. Bunların yaptığı çözüm değil. Bu gözaltılarını kınıyorum. Çok iktidar gelip gitti, AKP de gidecek; ama Kürtler yine burada, bitmedi. Çok büyük baskılarla karşılaştık ama hepsini aştık, bunları da aşacağız. Bu haksızlığı yapanlar tarihin kirli sayfalarında yerlerini alacaklar. Kürt halkı bu ülkeye sahip çıkacak. Türkiye halklarının bu yaklaşımlara kulak asmasınlar. Kürtsüz, Türkiye halkı bir yere varamaz. Bu halkın hakkı verilmeli" diye konuştu.

Belediye Meclis Üyesi Hikmet Duman da "Halkın seçtiği İpekyolu eşbaşkanları 22 bin oy farkıyla göreve geldiler. Eşbaşkanların gözaltına alınması Kürt kazanımlarına yönelik bir yaklaşımdır. Halkımız bunun bilincinde, halkımız bunu kabul etmeyecektir. Halkımızla beraber mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu halkın iradesine ipotek koyamazlar. Devlet bu yaklaşımlarıyla hiçbir zaman kazanım elde edemeyecek" dedi.