30 Eylül 2024 Pazartesi

İnşaat yapmanın 'yeşil' yolu: Millet Bahçeleri

TMMOB ŞPO, iktidarın sermaye gruplarını finanse etmek için Millet Bahçelerine yöneldiğini kaydetti. ŞPO, Yeşil ve açık alanları yıkıma uğramasına neden olacak olan Millet Bahçeleri'ne karşı  ve Millet Bahçeleri Rehberi'nin iptali mücadele edeceğini kaydetti. 

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO), doğal alanları ranta açmanın yeni adı olan  "Millet Bahçeleri"ne ve düzenlenmesine yönelik kriterlerin belirlendiği Millet Bahçesi Rehberi'ne ilişkin açıklama yaptı.

ŞPO, Millet Bahçesi Rehberinin yeşil alan tasarımını yönlendirecek en temelde bilinen kriterleri alt alta sıralamanın ötesinde bir katkı sunmadığını belirtti. Rehberde söz konusu kriterlerin çoğu yerde bir paragraf ve hatta bir cümle ile ele alındığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu dar içeriği ile bahse konu rehberin yeşil alan tasarımında neye hizmet edeceği, nasıl bir yönlendirme yapacağı açık değildir. Hukuki bir norm oluşturan ve mekanı biçimlendirecek bu dokümana referansla, planların kademeli birlikteliğine aykırı tasarımların ve yanlış uygulamaların ortaya çıkacağı öngörülebilir.  Dolayısıyla en önemli kamusal alanlarımızdan olan açık-yeşil alanlarımızın Millet Bahçesi adı altında bu rehbere göre düzenlenmesi hem teknik, hem ilkesel hem de hukuki olarak mümkün değildir" denildi.

'YEŞİL VE AÇIK ALANLARI YIKIMA UĞRATACAK'
Millet Bahçesi projelerinin büyük bölümünün mevcut durumda kentsel alanda veya doğal alanlarda yer alan ve kent hafızasında önemli yer etmiş yeşil ve açık alanları yıkıma uğratacağı, doğal ve kırılgan birçok alanda ise bozulmalara sebep olacak inşaat faaliyetlerini içerdiği kaydedilen açıklamada, en çarpıcı örnek olarak Salda Gölü'ne yapılmak istenen Millet Bahçesi gösterildi.

Projelerin, kamunun yüz milyarlarca lirası harcanarak hayata geçirildiği kaydedilen açıklamada, bu inşaat projelerinin sahipleri tarafından reklamlarında değer artırıcı ve cazibe yaratıcı unsur olarak etik dışı bir biçimde kullanıldığı belirtildi.

'KENTSEL YAŞAM KALİTESİ DÜŞÜRÜLMEKTEDİR'
"Öte yandan, mevcut kentsel işlevsel bütünlük içinde yer alan kamusal spor alanlarından stadyum alanları da Millet Bahçesi projeleri kapsamında dönüşüme konu edilmekte ve spor alanı standartları ve kentsel yaşam kalitesi düşürülmektedir" denilen açıklamada Diyarbakır'daki stadyum alanının Millet Bahçesine dönüştürülmesinin bu konuda verilebilecek en güncel örneklerinden biri olduğu ifade edildi. Kent merkezinde yer alan stadyum alanlarının millet bahçesi yapımı adı altında dönüştürülerek iktidarın müdahalesine konu edildiğinin altı çizildi.

Millet bahçesi projelerinde temel sorunlardan birinin de tasarım ilkelerinin gözardı edilmesi olduğu kaydedilen açıklamada, "Ayrıca ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik zorluklar göz önüne alındığında mevcutta zaten birçok kırılgan ekolojik işleyişi içerisinde barındıran özellikli doğal alanların ve tarihi kültürel önemi olan bölgelerin Millet Bahçesi adı altında  hiçbir teknik ve bilimsel gerekçesi olmayan içeriklerle 'yüksek maliyetli, yapay yeşil alanlar' olarak kurgulanmasının  meşruiyeti bulunmamaktadır" denildi.

'AKP, SERMAYEYİ FİNANSE ETMEK İÇİN MİLLET BAHÇELERİNE YÖNELDİ'
Açıklamada, "İktidarın ilk yıllarından itibaren plansız ve ölçüsüz biçimde inşaat sermayesinin korunmasını önceleyen ve bu sebeple günümüzde yaşadığımız birçok krizin de temellerini atan AKP hükümetleri, konut sektöründe yaşanan daralmayı, mevcut doğal yeşil alanları üzerinden sermaye grupları lehine finanse etmek için her biri on milyonlarca lira ihale bedeli olan Millet Bahçeleri projelerine yönelmiş görünmektedir" ifadeleri yer aldı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası, Millet Bahçeleri projelerine ve Millet Bahçesi Rehberi'nin iptali için mücadele edeceklerinin altını çizdi.