23 Eylül 2024 Pazartesi

İklim aktivistleri Davos'a yürüyor: Gezegeni mahvettiniz

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 50'inci Dünya Ekonomik Forumu (WEF) protestolarla başladı. İklim aktivistleri Avustralya'nın yangınlarında ölen binlerce koalaya dikkat çekmek için protestoya koala kostümüyle katılıyor.

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 50'inci Dünya Ekonomik Forumu (WEF) protestolarla başladı.

21-24 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek toplantılara 117 ülkeden devlet ve hükümet başkanları, üst düzey yöneticiler, bilim insanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 3 bin davetlinin katılması bekleniyor.

WEF'e katılacak dünya liderleri ve hükümetlerden iklim krizi için çözüm bulmalarını isteyen iklim eylemcileri, Landquart şehrinden Davos'a üç günlük bir yürüyüş başlattı.

Avustralya'nın yangınlarında ölen binlerce koalaya dikkat çekmek için protestoya koala kostümüyle katılan Deborah Bugmann, "WEF'in gezegenimizi iyileştirmek yerine, mahvettiğini söylemek için bugün buradayım. WEF'in amacı daha güzel bir dünya oluşturmaktı ama tam tersini yapıyorlar" dedi.

Bugmann, "WEF üyesi bin kadar şirket gezegenimizi harap ediyor, koalaların ve diğer hayvanların ölümüne sebep oluyorlar" ifadelerini kullandı.

Bugmann, Davos'a girme izinlerinin olmadığını ifade ederek, "Bununla beraber onlardan izin istemeyeceğiz. Bu, ölüm kalım mücadelesi. Tüm insanların ve koalaların ölmemesi için buradayız" diye konuştu.

Forum'da konuşan iklim aktivisti Greta Thunberg, "İnsanlar artık daha bilinçli. Genç insanlar sayesinde, iklim ve çevre konuları artık gündemde. Ancak, aynı zamanda henüz bir şey başarılmış değil çünkü küresel salım/emisyon yükseliyor" dedi. Thunberg "Bilimi dinlemeye başlamamız, ve krize hak ettiği önemi vermemiz gerekiyor" diyerek konuşmasına devam etti.