20 Eylül 2024 Cuma

İkizdere'de Cengiz İnşaat'ın yıkım projesi iptal edildi

İkizdere'de Cengiz İnşaat tarafından yapımına devam edilen taş ocağına yönelik bölge halkının "ÇED gerekli değildir" kararına karşı Rize İdare Mahkemesi'ne açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme iptal kararı verdi. Avukat Okumuşoğlu, karar sonrası ne olacak sorusuna "Cengiz İnşaat oradan pılını pırtısını toplayıp gidecek" yanıtını verdi.

Rize'nin İkizdere ilçesi Eskencidere Vadisi'nde Cengiz İnşaat tarafından yapımına devam edilen taş ocağına karşı bölge halkı ve avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu tarafından 21 Ocak 2021 tarihli "Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir" kararına karşı Rize İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti.

Davanın ardından bilirkişi raporunda lehlerine karar verildiğini, ancak Cengiz İnşaat'ın sunduğu özel raporun ardından bu kez bilirkişinin aleyhlerinde karar verdiğini hatırlatan Okumuşoğlu, Danıştay'a temyiz ettiklerini ve tarafsızlığını yitiren bilirkişinin görevden alınarak yeni bilirkişi heyeti atanmasını istediklerini aktardı. "Bunun üzerine geçen sene hep beraber yeni heyetle keşif yaptık, o heyet iyi bir rapor sundu" diyen Okumuşoğlu, idare mahkemesinin Cengiz İnşaatı korumak için raporun yenilenmesi talebine "hayır" yanıtı verildiğini hatırlattı.

Rize İdare Mahkemesi'nin bir hafta önce, Ulaştırma Bakanlığı tarafından alınan "ÇED gerekli değildir" kararını iptal ettiğini söyleyen Okumuşoğlu, projenin ömrünün 2023 Kasım'ında dolmasına rağmen Cengiz İnşaatın bölgeden ayrılmadığını belirtti.

'YIKTIKLARINI GERİ DÖNDÜRMELERİNİ SAĞLAYACAĞIZ'
Cengiz İnşaat'ın bölgeden ayrılması gerektiğini vurgulayan Okumuşoğlu şöyle konuştu: "Cengiz İnşaat oradan pılını pırtısını toplayıp gidecek. Cengiz İnşaat ve Ulaştırma Bakanlığı orayı nasıl yıktıysa, yıktıklarını geri getirecek, eski haline geri döndürecek, rehabilite edecek orayı. İkizdereliler olarak, davanın avukatları olarak o rehabilitasyonu onlara yaptıracağız. Rehabilitasyon merkezini Türkiye'de örnek olacak şekilde o Ulaştırma Bakanlığı'na yaptıracağız. Bunun için uğraşacağız hukuk mücadelemize bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada devam edeceğiz. Yaşam alanlarımızı yok edenlere karşı tüm yurttaşlarımızı da bizlere destek olmaya çağrıyorum."

MAHKEME HUKUKA VE MEVZUATA UYARLIK BULAMADI
Rize İdare Mahkemesi'nin kararında, "Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır" denildi. Mahkeme kararı oyçokluğuyla aldı.