6 Ekim 2024 Pazar

İkizdere direnişi Kadıköy'de selamlandı: Taş ocağı uğruna doğa katledilemez

İkizdere direnişinin 35. gününde Kadıköy'de yapılan eylemde tüm zorluklara rağmen direnişi sürdüren köylüler selamlandı. Bir köyün taş ocağı için şantiyeye çevrilmek istendiğinin altı çizilen açıklamada, yok edilen tabiatın asla eski halini almayacağı kaydedildi ve dayanışma, birlikte mücadele çağrısı yapıldı. 

İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) ve Rize Masası, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding'in taş ocağı projesine karşı tüm zorluklara rağmen yaşam alanları için mücadele eden İkizdere köylülerini selamladı. 

"İkizdere taş ocağı olmasın, İkizdere yalnız değildir" ve "İkizdere vadisi taş ocağına kurban edilemez" yazılı pankartların açıldığı, taş ocağına karşı dövizlerin taşındığı eylem Kadıköy İskele Meydanı'nda yapıldı. 

Eylem öncesi tulum eşliğinde Karadeniz türküleri söylendi. 

Basın metnini okuyan İDEF Başkanı Musa Yılmaz, direniş tarihini hatırlattı. Tüm saldırılara rağmen mücadeleye devam ettiklerini kaydeden Yılmaz, "Liman inşa etmenin başka çeşitli yolları var. sadece doğadan kopartılan taşlarla liman inşa edilmediğini biliyoruz. Beton bloklarla da dolgu yapılabilmektedir" dedi. 

Yüzyıllık ağaçların hoyratça söküldüğünü, su kaynağı derelerin çamurla kaplandığını, koca bir köyün dinamitlendiğini hatırlatan Yılmaz, bir taş ocağı için köyün şantiyeye çevrildiğini kaydetti. Tüm canlı yaşamının yok edildiğinin altını çizen Yılmaz, "Önce yıkıp sonra rehabilite edeceklerini söylüyorlar. Atacakları dinamitlerle su kaynağı akifer yapının bütünü ile değişeceğinden, bütünü ile çıplak kalmış yüzde yüzde 70 eğimli bir dağdan erozyon, heyelan, sellerdan bahsetmiyorlar. Biliyoruz ki yok edecekleri bu tabiat asla eski halini almayacak" ifadelerini kullandı. 

Yılmaz, yürüttükleri mücadele için dayanışma çağrısı yaptı. 

Eylem, "Cengiz defol İkizdere bizimdir"