4 Ekim 2024 Cuma

İki kez koronavirüse yakalanan hasta tutsak hastaneye götürülmedi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Düzce T Tipi Kapalı HApishanesi'nde kalan hasta tutsak Pınar Birkoç'un her iki göğsünde kitle çıktığını ve doktorlar tarafından ileride göğsünün alınabileceği söylenmiş olmasına rağmen tedavi edilmediğini belirtti.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 311 hafta açıklamalarında Düzce T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak olan Pınar Birkoç'un durumuna dikkat çekildi.

Bu haftaki basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi Fatin Kanat okudu. Pınar Birkoç'un 2019 yılında uzun uğraşlar sonunda muayene olabildiği ve muayene sonunda ve ultrason çekiminde her iki göğsünde de fibrokist çıktığı aktaran Kanat, "Doktor 6 ayda bir kontrol vermiş, bir sonraki kontrolü Nisan 2020'ye denk gelmiş, Covid-19 salgını nedeniyle Nisan ayında sevkler durdurulduğu için kontrole gidememiş, sevkler yeniden başladığında ise artan vakalar nedeniyle bir süre sevk talebinde bulunmamıştır. Bir süre sonra talepte bulunmuş ve 24 Ağustos 2020 tarihinde Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Genel cerrahi bölümüne gitmiş ve doktoru MR ve Ultrason çekimi istemiştir. 28 Ağustos'ta çekimi yapılmış ve MR sonucunu ancak 14 Ekim günü öğrenebilmiştir. MR sonucunda göğsünde fibrokistler dışında da nodüller tespit edilmiştir. 20 Kasım 2020 tarihinde yeniden ultrason çekimi için hastaneye gitmiş ve sol göğsündeki hipoekoik solid lezyonun boyutunun 7x4.5 mm olduğunu öğrendiğini, 37 günde göğsündeki kitlenin 0,3x0,3 büyüdüğünü, kitle biraz daha büyürse biyopsi yapılacağının söylediğini aktarmıştır" dedi.

'EN SON AŞAMADA GÖĞSÜ ALINABİLİR'
Normal koşullarda hapishanede sağlık sorunları ile ilgili gelişmeleri öğrenemediklerine ve takip edemediklerine dikkat çeken Kanat "Kafalarına takılan noktaları soramadıklarını, 14 Ekim'de çekilen ultrason sonucu ile ilgili hapishane doktorunun görüşüne başvurduğunu ve ‘kitlenin biraz daha büyümesi halinde biyopsi yapılacağını, büyüme devam ederse kitlenin alınıp incelenebileceğini ve göğsündeki kitlenin içi boş bir kitle olduğu için ilerde tehlikeli olabileceğini ve en son aşamada göğsünün alınacağını' söylediklerini ifade etmiştir" ifadelerini kullandı.

'İKİNCİ KEZ KORONAVİRÜSE YAKALANDI, HASTANEYE GÖTÜRÜLMEDİ'
Hasta tutsağın 14 Ekim'de koronavirüse yakalandığını ve bunu 14 gün sonra öğrenebildiğini ifade eden Kanat "Hastaneye gittiklerinde 15 gün karantinaya alınmış ve 14. gün korona testi yapılmış, aynı gece 29 Ekim'de hastaneye götürülmüş, hastanede 11 gün ilaç tedavisi görmüştür. Hastanedeyken telefon görüş hakkımı kullanamamıştır. 11 gün sonra iki gün peş peşe korona testi yapılmış ve iki test sonucu da negatif çıkınca 17. gün hapishaneye getirilmiş ve karantinaya alınmış, karantina devam ederken 20 Kasım'da yeniden hastaneye göz sevki ve ultrason çekimi için gitmiştir. Karantina süreci yeniden başlamış, 4 Aralık'ta yapılan korona testi bir kez daha pozitif çıkmış, 10 gün arayla ikinci kez korona olmuştur. Bu kez hastanede yer olmadığı için hastaneye götürülmemiş, "daha önce ilaç tedavisi gördüğü ve ikinci tedavinin ağır geleceği için ilaç tedavisi yapılamayacağı" söylenmiş ve sadece günlük ateşi ölçülmüştür" diye belirtti.

Hasta tusaklarda mevcut olan kronik hastalıklarının hapishanede kalamayacak kadar güç durumda olmaları nedeniyle yaşamlarının risk altında olduğunu söyleyen Kanat, "Bu nedenle hasta mahpusların durumları acil olarak gündeme alınmalı, hapishanelerde yaşamını devam ettiremeyecek durumda olanların tahliyeleri sağlanmalıdır" dedi.