24 Eylül 2024 Salı

İki kentte hasta tutsaklar için eylem

Hak savunucuları iki kentte yan yana gelerek hasta tutsaklar için özgürlük çağrısında bulundu.

Hak savunucuları ve hasta tutsak yakınları, İstanbul ve Ankara'da bir araya gelerek hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaştı, serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 599. F Oturmasını dernek binası önünde düzenledi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Sait Gürkan serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, Aksaray T Tipi Hapishanesi'nde tutulan 51 yaşındaki 30 yıllık ağır hasta tutsak Sait Gürkan'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. Kalp hastası olan Gürkan'a 7 ay önce bypass ameliyatı yapıldığını aktaran Onaran, Gürkan'ın iyileşme sürecinde hücrede tutulduğunu ve refakatçi kabul edilmediğini kaydetti.

30 yıllık cezası 22 Temmuz'da dolan Gürkan'ın İdare ve Gözlem Kurulu'nun pişmanlık dayatmasını reddetmesi sonucu serbest bırakılmadığını ifade eden Onaran, Gürkan'ın tahliyesinin 6 ay ertelendiğini belirtti. Gürkan'ın bu duruma itiraz ettiğini ancak itirazının da reddedildiğini dile getiren Onaran, Gürkan'ın sağlık koşullarının ağırlaştığına ve hayatını tek başına idame ettiremediğine dikkat çekti.

Onaran, şöyle devam etti: "Politik kimliği nedeniyle şartlı tahliye hakkından yararlandırılmadığı ve ayrımcılığa maruz bırakılarak yaşamının tehlikeye atıldığı belirtilen Sait Gürkan'ın hapiste tutulduğu her saniye, sağlık ve yaşam hakkına ağır tehdit oluşturuyor. 599'uncu F oturması kapsamında, ağır hasta mahpus Sait Gürkan ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Sait Gürkan serbest bırakılsın", "Tedavi haktır, engellenemez" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 471'inci haftasında İHD Ankara Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı, Ümit Can Akbulut okudu.

Kalkandere L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Nurettin Erdemci'nin durumunu kamuoyuyla paylaşan Akbulut, 65 yaşındaki Erdemci'nin 28 yıldır tutsak edildiğini belirtti. Erdemci'nin uzun tutsaklığı ve yaşı dolayısıyla çok sayıda hastalığı bulunduğunu ifade eden Akbulut, Erdemci'nin ülser nedeniyle mide ameliyatı geçirdiğini, kemik erimesi ve eklem romatizması olduğunu belirtti.

Erdemci'nin bel fıtığı için ameliyat olması gerektiğini ancak hapishane koşulları nedeniyle ameliyattan vazgeçildiğini aktaran Akbulut, ayrıca prostat ve farenjit hastası olan Erdemci'nin gerekli tedaviyi göremediğine işaret etti. Akbulut, Erdemci'de anemi, göğüs ve solunum yolu hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ve dalağında kist bulunduğunu da aktardı.

Akbulut, şöyle devam etti: "Nurettin Erdemci'nin yaşamını zorlayan kronik hastalıkları ve yaşının da ilerlemiş olmasından kaynaklı olarak hapishanede yaşamını idame ettirmekte zorlanmakta olduğu açıktır. Eksik kalan tetkik ve tedavilerinin yapılmasını talep ediyoruz. Bu süreç devam ederken de şartlı tahliyesine zaten iki yıl kalmış olan mahpus için tüm hastalıklarına dair heyet raporlarının aldırılarak tahliye sürecinin de başlatılmasını da talep ediyoruz."