22 Eylül 2024 Pazar

İki iklim aktivisti Rojava ve Şili için açlık grevine başladı

Fridays For Future'den iki aktivist Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırısını ve Şili'deki eylemcilere yönlik saldırıları kınamak amacıyla 7 günlük açlık grevine başladı.

Fridays for Future (FfF) aktivistleri 20 yaşındaki Carlos Maletti Berlin'den ve 19 yaşındaki Sarah Haenssgen Frankfurt'tan 29 Kasım'daki "Küresel İklim Grevi"ne kadar 7 gün sürecek açlık grevi eylemine başladı.

İklim krizinin devam ettiğini, Amazon Ormanlarının halen yandığı ifade edilen açıklamada, "Aylardır sokaktayız ve devamıyla sokakta geleceğimizi savunmaya devam edeceğiz. Bundan dolayı bir haftalık açlık grevine gireceğiz. Eylemimiz ile bizlerin sadece dersleri 'kaynatan' gençler değil de, ciddi olduğumuzu gösteriyoruz. Bir hafta aç kalarak dünyamızda bir azınlığın çıkarları uğruna geriye kalanların karın tokluğuna, hatta açlığa mahkum edilmesini protesto edeceğiz" diye belirtildi.

CDU-SPD koalisyonunun hazırladığı İklim Paketi'nin 20 Eylül'de sokaklara çıkan 1,4 milyon insana hakaret anlamına geldiğinin altını çizen aktivistler, "Fridays for Future'ın talepleri net: Paris Anlaşması yerine getirilsin. Siyasetçiler, kendileri bir araya gelerek oluşturdukları planları unutmuş olabilirler, fakat bizler unutmadık ve taleplerimiz gerçekleştirilene dek eylemlere devam edeceğiz" diye belirtildi.

FfF'ın enternasyonal bir hareket olduğunu ve asıl gücünün dayanışma olduğunu belirten aktivistler, "Rojava ve Şili'den yerel FfF aktivistleri dayanışma çağrıları yapıyorlar. Bir tarafta ekolojiyi toplumun temel bileşeni yapan Rojava varken savaşın diğer tarafında alman silah ve tankerlere kirli savaş yürüten Erdoğan rejimi var. Bir tarafta 'sosyal kriz aynı zamanda bir ekolojik krizdir' sloganıyla sokaklara çıkan Şili'li dostlarımız varken diğer tarafta polis ve asker şiddeti var. Eylemimiz ile aynı zamanda dayanışmayı pratikleştirerek ekolojik krizin ancak sosyal ve enternasyonalist fikirlerle birleştiğinde çözülebileceğini gösteriyoruz" denildi.

COP25 İklim Zirvesi'nin aslında Şili'de düzenlenecekken protestolardan dolayı iptal edilmek zorunda kalındığını hatırlatan aktivistler, çözümsüzlük zirvesinin her yerde aynı kararlılıkla hedefte olması gerektiğini belirttiler. "Biz eylemimizle uyandırmak istiyoruz ve iklim adaleti mücadelesinde yeni bir eşiği zorluyoruz" sözleriyle eylemlerinin amacını açıklayan aktivistler, CDU-SPD koalisyonuna şu talepleri yöneltti:

"1- Büyük Koalisyon'un İklim Paketi yeniden görüşülsün ve FfF'nin talepleri kabul edilsin.
2- Herkese politik grev hakkı.
3- Rojava'daki savaşın ve Şili'de ayaklanmanın şiddetle bastırılması açık mahkum edilsin. Türkiye'ye bütün silah ve askeri mühimmat ihracatının ambargoya tabi tutulması."