6 Ekim 2024 Pazar

İHD: Zulme karşı direnmek haktır

Gezi isyanının 8. yılında Gezi şehitlerini anan İHD İstanbul Şubesi; barış, demokrasi ve insan hakları mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.  

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Gezi isyanının 8. yılında, Gezi şehitlerini andı; barış, demokrasi ve insan haklarını talep etmekten, insanca bir yaşam için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

Gezi direnişinin hatırlatıldığı açıklamada, iktidarın temel haklara yönelik haksız baskıyı sonlandırmak ve halkın taleplerine kulak vermek yerine, protestoları şiddet kullanarak bastırdığı hatırlatıldı. 

Polislerin doğrudan yaşam hakkına ve vücut bütünlüğüne yönelik saldırıları ve sağlık hakkına erişimi engellemeleri sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Sonrasında, bu olayların yaşanmasına neden olanlar hakkında etkin hiçbir adli ya da idari işlem yapılmadı. Ama 5653 kişi hakkında gösterilere katıldığı, sağlık yardımı sunduğu ve benzeri iddialarla  dava açıldı, zulme karşı direnme hakkını kullananlar cezalandırıldı.

Gezi isyanının 8. yılında, yitirdiklerimizi saygıyla anarken, halkı nefes alamaz hale getiren baskı politikalarını ve devlet şiddetini  bir kere daha kınıyor; barış, demokrasi ve insan haklarını talep etmekten, insanca bir yaşam için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi ifade ediyoruz."