6 Ekim 2024 Pazar

İHD: Savcı Akbulut bir an evvel görevine iade edilsin

İHD Genel Merkezi, Covid-19 kapsamında alınan tedbirleri eleştiren ve bu uygulamalar hakkında resen soruşturma başlattığını duyurmasının ardından görevden uzaklaştırılan Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut'un bir an evvel görevine iade edilmesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, 18 Mayıs 2021 tarihinde sosyal medya platformu "youtube" üzerinden kendisine ait şahsi hesabından "Esenlik Bildirisi: Salgın, Tedbirler ve Hukuk" başlığıyla bir video yayınlayan Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut'un, Covid-19 kapsamında alınan tedbirler, maske zorunluluğu ve aşı uygulaması hakkında resen soruşturma başlattığını açıklaması üzerine görevinden uzaklaştırılmasına tepki gösterdi.

Akbulut, yayınladığı videoda sokağa çıkma yasağı, maske takma zorunluluğu, sosyal mesafe kuralı, seyahat kısıtlamasının hukuka aykırı olduğunu ifade etmiş ve herkesin elindeki delilleri soruşturma dosyasına göndermesi talebinde bulunmuştu. Savcı Akbulut, İl Hıfzıssıhha Kurulları tarafından alınan kararları da değerlendirerek "Bir kanunda Vali gereken tedbirleri alır denmesi bu kısıtlamalar için hiçbir şey ifade etmez. Yoksa Vali bize aklımızın almayacağı şeyler de emredebilir" diyerek kabahatler kanunun 32. Maddesi'nin istismar edildiğini anlatmış ve alınan kararların kanuni dayanaklarının yetersiz olduğunu söylemişti. Bu gelişmeden sonra Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi 20 Mayıs'ta aldığı kararla savcı Akbulut'u geçici olarak görevinden uzaklaştırmıştı. 

'SAVCI AKBULUT BİR AN ÖNCE GÖREVİNE İADE EDİLMELİ'
Konuya ilişkin açıklama yapan İHD Genel Merkezi, demokratik olmayan, otoriter devletlerde hukukun üstünlüğü, anayasa ve yasalar yerine daha çok genelgelerle haklar ve özgürlüklerin sınırlandırılabildiği belirtildi. Covid-19 pandemisi bahane edilerek son bir yıldır Türkiye'de hukuki dayanağı olmayan genelgeler yoluyla bu yönteme başvurulduğu, hak ve özgürlüklerin sınırlandırıldığının altı çizilen açıklamada, "Savcı Akbulut'un soruşturma açtığını duyurma yönteminin görevden geçici olarak uzaklaştırılmasını gerektirecek bir disiplin fiili değildir. Savcı Akbulut cesurca gerçeği ifade etmiştir. Bugüne kadar pandemi ile mücadele noktasındaki hassasiyetimiz ve çatışan haklar konusundaki tartışmalar nedeniyle yapmadığımız bir hususu savcı Akbulut'un yapacağını söylemesi karşısında savcıyı desteklemek gerektiği görüşündeyiz. Savcı Akbulut bir an önce görevine iade edilmeli ve hakkındaki soruşturma sonlandırılmalıdır."