24 Eylül 2024 Salı

İHD Marmara Hapishane raporu: Tutsakların talebi kabul edilsin

İHD, Marmara Bölgesi'nde bulunan hapishanelere ilişkin rapor yayımladı. Açlık grevinde bulunan tutsakların durumuna dikkat çekilen raporda, "Açlık greci ölmek için yapılmıyor. Tutsakların talepleri bir an önce karşılanmalı" denildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara Bölgesi'ndeki hapishanelerde yaşanan açlık grevlerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. 
 
BAKIRKÖY HAPİSHANESİ: B1 VİTAMİNİ VERİLMİYOR
 
Basın metnini okuyan Avukat Ceren Boztoprak, bu raporu hazırlama sebeplerinin açlık grevindeki tutsakların durumuna dikkat çekmek olduğunu belirtti. Bakırköy Hapishanesi'ndeki kadın tutsakların ciddi derecede kilo kaybı yaşadığını, birkaç tutsağın hafıza kaybı ve uykusuzluk problemleri olduğunu aktaran Boztoprak, "B12 vitamini aldıklarını ve fakat B1 vitamini verilmediğini, hekim tarafından kontrol edilmediklerini beyan etmişlerdir. Karbonat başta olmak üzere diğer iaşelerin yeterince verilmediği için kantinden satın almak zorunda kaldıklarını, ekonomik bakımdan zorlandıklarını açıklamışlardır. İdare personelinin durumları kötüleşirse müdahale edeceklerini her fırsatta dile getirdiğini ifade etmişlerdir" dedi.
 
AYTEN BEÇET'İN İSMİ SÖYLENDİĞİNDE TELEFONLAR KESİLİYOR
 
Gebze Kadın Hapishanesi'nde ise Öcalan'a yönelik tecridi protesto etmek için hayatına son veren Ayten Beçet'in ismini tutsakların telefonda kullandığı anda telefonlarının kesildiğini söyleyen Boztoprak, bir tutsağın da Öcalan'ın fotoğrafını bulundurduğu için darp edildiğini ifade etti. Çok sayıda tutsağın ortalama 10 kg kaybettiğini dile getiren Boztoprak, hapishane idaresinin avukat görüşünü kamera ile kayıt altına alınmasını dayattığı için artık tutsakların avukat görüşüne çıkmayacaklarını kaydetti.
 
Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan tutsakların birçoğunda görme bozukluğu, ishal, kilo kaybı, halsizlik olduğunu söyleyen Boztoprak, Silivri Hapishanesi'nde ise tutsakların da genel olarak yaşadığı halsizlik, bazı tutsakların sıvı almakta zorlanması, ışıktan rahatsız olmalarına rağmen gardiyanların geceleri ışıkları açtığını aktardı.
 
'AÇLIK GREVİ ÖLMEK İÇİN YAPILMIYOR'
 
Boztoprak, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan tutsakların genel olarak midede  ağrı ve yanma, bulantı, kusma gibi sorunları olduğunu; halsizlik, yorgunluk, el ve ayaklarda uyuşma, kramp, yoğun baş ağrısı, baş dönmesi, göz kararması, düşük/yüksek tansiyon, hassas duygu durumu, bulanık görme, okuduğunu anlayamama, karın ağrısı, eklem ağrıları, kulak çınlaması, sese aşırı duyarlılık, kokulara aşırı duyarlılık, uyku bozukluğu, unutkanlık gibi şikâyetleri olduğunu ifade etti.
 
Açlık grevi eylemleri ölmek için yapılmadığını vurgulayan Boztoprak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak geride kalan 160 gün içinde 8 kişi yaşamını yitirmiş yüzlerce mahpus ölüm sınırına gelmiştir. Darbe dönemlerinde bile görülmeyen ihlaller ya sessizlikle karşılanır ya da ne yazık ki desteklenir hale gelinmiştir. Hal böyleyken barış talebi ve bir hukuksuzluğun, tecridin sona erdirilmesi talebiyle başlayan eylemlere sessiz kalma devlet ve hükümet yetkilileri için sadece siyasi hata değil, olağan bir hukuk ortamında suç da teşkil etmektedir. Siyasi partilerin, medyanın, sivil toplum kuruluşlarını, hak, adalet ve demokrasi inancını kaybetmeyen kişi ve grupların bu ağır durumu tersine çevirecek girişimlerde bulunmaları tarihi bir sorumluluktur. Tecrit bir an önce kaldırılması, ceza infaz rejimi hukuki hale getirilmelidir."