30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD İzmir Şubesi: 7 köylünün katilleri belli, yargılayın

İHD İzmir Şubesi, 20 yıl önce Silopi'de gözaltına alınarak katledilen ve kemikleri bir toplu mezarda çıkan köylülerin katillerinin belli olduğunu söyledi, yargılanmalarını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, gözaltına kayıpların bulunması ve sorumluların yargılanması talebiyle Konak Sümerbank önünde açıklama yaptı.

Eyleme HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı.

Açıklama yapan İHD Şube Başkanı Zafer İncin, 13 Haziran 1993'te Şırnak Silopi'de gözaltına alınarak kaybedilen Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl, Abdurrahman Kayek'i ve Derecik mezrasından Keldani kökenli Hamdo Şimşek ve Hikmet Şimşek'in hikayelerini hatırlattı.

İncin, o dönem Görümlü'de askerlik yapan Yusuf Özdemir'in, 20 yıl sonra açılan ve "güvenlik" nedeniyle Ankara'ya taşınan davada tanık olarak olaya ilişkin aktarımlarını hatırlattı: "13 Haziran 1993. Gece taburda çatışma çıktı. Sabah, Tugay Komutanı Mete Sayar, telsizle Bölük Komutanı Hasan Basri Vural'a tek tek isim vererek 'Bu 7 kişiyi tabura getirin' dedi. Köye gittik ve 7 kişiyi getirdik" dediğini hatırlattı.

"Mete Sayar da helikopterle tabur alanına indi. Mete Sayar, '6 askeri şehit etmişler, bunun intikamını alacağız' dedi. 7 kişi alındı gözaltına. Daha sonra Abdurrahman Kayek'i serbest bıraktılar. Bu 6 kişiye işkence yaptılar, önce dizlerine ateş ettiler. Zaten çoğu ya can çekişiyordu ya da ölmüştü. Daha sonra kalabalık bir asker grubunun içerisinde 6 köylüyü kurşuna dizdiler. Orada bir sürü asker vardı. Ben bizzat öldürülenleri, helikopter pistinin oraya taşınırken gördüm. Oradan da başka bir yere götürdüler. "

'20 YIL SONRA AÇILAN DAVADA SANIKLAR YİNE KORUNDU'
Kayıp yakınlarının, İHD'nin dayanışmasıyla cumhuriyet savcılığına başvurduğunu ancak sonuç alamadığını kaydeden İncin, ancak 20 yıl sonra açılan davada ise sanıklar Mete Sayar, Hasan Basri Vural, Serdar Tekin, Murat Ali Yıldız, İbrahim Kıraç, Tansel Erok hakkında beraat kararı verilerek korunduğunu söyledi.

Tanıkların anlatımları üzerine katledilenlerin gömüldükleri yerde kazı yapıldığını ve kemiklerin bulunduğunu anımsatan İncin, buna rağmen katillerin cezasızlıkla korunduğunu vurguladı.

En kutsal hak olan yaşam hakkı için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden İncin, "Son kayıbımız bulununcaya kadar bu konudaki mücadelemiz devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.