İHD İzmir Şubesi, Mart/Ağustos ayları arasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin bölgesel raporunu basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıda konuşan Karakaya, "Birçok sorunun çözümü için çatışmacı/ kutuplaştırıcı dil veya bakış açısından vazgeçilmelidir" dedi.

" />
    25 Eylül 2024 Çarşamba

İHD İzmir Şubesi: 6 ayda 13 bin 959 hak ihlali yaşandı

İHD İzmir Şubesi, Mart/Ağustos ayları arasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin bölgesel raporunu basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıda konuşan Karakaya, "Birçok sorunun çözümü için çatışmacı/ kutuplaştırıcı dil veya bakış açısından vazgeçilmelidir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 6 ayda bir yayınlanan Ege Bölgesi Hak İhlalleri Raporunu dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

Açıklamayı okuyan İHD İzmir Şubesi yöneticilerinden Cemile Karakaya, mülteci sorunları başta olmak üzere, gözaltı ile tutuklamalar, kadın ve çocuk, çalışma yaşamı, hapishane, çevre ve diğer birçok hak ihlali yaşandığını vurgulayarak, "Özellikle gözaltı ve tutuklamaların çokluğu ve ajanlık dayatması ön planda oldu" diye konuştu.

'ONLARIN HİÇ BİR YERDE YERİ VE YURDU YOKTUR'
Karakaya, mültecilerin yurt dışına çıkmaya çalışırken yaşamlarını yitirmesinin herkeste "insanlıklarını" sorgulamaya ittiğine dikkat çekti ve şöyle konuştu: "Geri Gönderme Merkezlerinin toplama kampına benzer uygulamalar yapması, ötekinin ötekisi durumuna düşürülen Afganlı mülteciler, diğer mültecilerden farklı uygularla karşılaşmışlardır. Onların hiçbir yerde yeri ve yurdu yoktur. Doğru düzgün bir mülteci yasası bulunmayan ülkemizde, Afganlılar tamamen keyfi uygulamalarla karşılaşmaktadırlar."

'OLMADIĞI SÖYLENEN KRİZ NEDENİYLE REKOR DÜZEYDE HAK İHLALİ YAŞANMIŞTIR'
Çalışma yaşamı alanında ise Karakaya, "Olmadığı söylenen ekonomik kriz nedeniyle, rekor düzeyde hak ihlali yaşanmış, maaş alamamalar, işçi ölümleri, iş cinayetleri, ihraçlar ve işe son vermeler ve bunların sonucunda intiharlar ve eylemlerde artışlar görülmüştür" diye belirtti.

'HASTA MAHPUSLARIN TEDAVİLERİNDE GERÇEK ANLAMDA SIKINTILAR VARDIR'
Kadın ile çocuğa yönelik şiddet ve tacizin de arttığını ifade eden Karakaya, hapishanelerde hak ihlallerinin kalıcı olmaya meyilli olduğuna işaret etti ve şöyle devam etti: "Gelen genelgelerin hapishane yönetimlerince uygulanması değişiklik göstermekte böylelikle uygulamada keyfilik ortaya çıkmaktadır. Özellikle hasta mahpusların tedavilerinde gerçek anlamda sıkıntılar vardır. Rutin, belli zaman aralıkları ile kontrole götürülmeleri gereken hastalar götürülmemekte, değişik gerekçeler (araç yok, eleman yok) ileri sürülmektedir. Ayrıca özel yemek verilmesi gereken hastaların durumlarına uygun diyetlerin verilmesinde sorunlar vardır. Adli Tıp Kurumunun verdiği kararların yanlılığı ve bilimsellikten uzak yorumları ile güvenirliği yok edilmiştir. Bizler Tam teşekküllü diğer hastanelerin verdiği raporların da kabul edilmesini istiyoruz."

Karakaya, birçok sorunun çözümü için barışçıl bakış açısına ve yeni bir anayasa gerektiğini söyledi ve 6 ayda 6 başlıkta 13 bin 959 hak ihlalinin yaşandığını aktardı.