GÜNCEL
İHD: İşçilerin meşru talepleri yerine getirilsin
İstanbul 3. havalimanı yapımında kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem başlatan işçilerin yanında olduklarını söyleyen İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, "işçilerin son derece haklı ve meşru taleplerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz" çağrısında bulundu.
İstanbul 3. havalimanı yapımında kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem başlatan işçilerden 600'e yakını, asker ve polislerin şantiyeye yaptığı baskınla gözaltına alınmıştı. İfadesi alınan 160 işçi serbest bırakılırken, yüzlerce işçi de gözaltında tutulmaya devam ediyor. İşçilerin biran önce bırakılması, koşulların düzeltilmesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına HDP Ankara İl Eşbaşkanı, Nur Aytemur, İnşaat-İş Sendikası üyeleri katıldı.
Basın toplantısında konuşan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, İstanbul 3. havaalanının hizmete açılacağı 29 Ekim 2018 günü yaklaştıkça, havalimanı inşaatında çalışan işçiler üzerindeki baskıların da artmaya başladığını belirtti. Çevirmen, "20 bin işçinin çalıştığı 3. havalimanı inşaatında güvencesiz çalışma, iş güvenlik tedbirlerinin gözetilmemesi, sağlıksız yaşam alanları, yetersiz beslenme ve yetersiz sağlık hizmetleri, şantiye içi ulaşım problemleri, ücretlerin ödenmesindeki aksaklıkların giderilmesi bir yana, daha çok mesai, daha çok sömürü dayatılarak işçinin üzerindeki yük arttırıldı" dedi.
İşçilerin talepleri meşru ve son derece basit olduğunu dile getiren Çevirmen, konuşmasına şöyle devam etti: "Herhangi bir konuda itiraz eden işçi, işten çıkarılıyor; içeride kalan parasını alamıyordu. İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyemiyorlardı. İşçilere koruyucu iş kıyafetleri verilmiyordu. Ancak işçilerin en çok şikayet ettikleri husus, iş cinayetlerinin sürmesiydi. Şantiyede meydana gelen iş cinayetlerinin çoğu normal ölüm, trafik kazası şeklinde gösteriliyordu. Ayrıca şirket yetkilileri yaşanan tüm bu sorunlar konusunda bilgi sahibi olmalarına rağmen tedbir almamışlardı ve sorunlar aynı şekilde devam ediyordu. İşçilerin, sorunların devam etmemesi açısından, bu şirket yetkililerinin görevden alınması gibi haklı talepleri de vardı."
İşçilerin insanlık dışı koşullarda çalıştırılmalarına karşı çıktıklarını söyleyen Çevirmen, "İnsan Hakları Derneği olarak, işçilerin son derece haklı ve meşru taleplerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Gözaltına alınanların büyük bir kısmı hala bırakılmamış ve iki işçiden haber alınamamaktadır. Haklı taleplerine rağmen darp edilerek gözaltına alınmış ve farklı yerlerde tutulan işçiler derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.